Сміттєпереробний комплекс збереже довкілля Коломиї та створить нові робочі місця

  

Сучасний сміттєпереробний комплекс європейського рівня сприятиме не тільки екологічному, а й економічному розвитку Коломиї. Вже в 2021 році ТОВ «Підзембудкомунікації» планує розпочати роботи з будівництва найпотужнішого сміттєсортувального комплексу Прикарпаття. За задумом спеціалістів, 70% сміття регіону повинно сортуватися та підлягати вторинній переробці. 


В 2021 р. ТОВ «Підзембудкомунікації» розпочинає роботи з будівництва комплексу з приймання, сортування, переробки, утилізації, складування та захоронення твердих побутових відходів та деяких промислових відходів екологічно безпечним методом в Коломиї.


«Все, що можна переробити повторно, – потрібно переробляти. Саме такий підхід застосовують в Європі, до такого треба прагнути й українцям», – вважають у компанії «Підзембудкомунікації».


Наразі проект проходить процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД). За кінцевим задумом проекту, не менше 70% усього сміття буде сортуватися та підлягати вторинній переробці, а лише 30% - захоронюватися.


«Сьогодні усе сміття з Коломиї в повному обсязі захоронюється на міському полігоні, – зазначає заступник директора ТОВ «Підзембудкомунікації» Юрій Торін. – Цінні ресурси пропадають задарма, а до того ж займають величезну територію. Хоча основна частина мала б відправлятися на вторинну переробку. Задача комплексу – максимально відсортувати відходи, які придатні для вторинної переробки. Таким чином ми збережемо невідновні ресурси і значно зменшимо кількість відходів, які потрапляють на полігон».


Сміттєпереробний комплекс складатиметься з адміністративно-побутового корпусу, вагової, контрольно-пропускного пункту, сортувальної станції, гаража з майстернями та складу для сировини. Також на території комплексу плануються очисні споруди та контрольно-дезінфікуюча зона.


Стратегічно новий сміттєпереробний комплекс націлений на розвиток регіону. На першому етапі експлуатації комплекс зможе переробляти завбільшки 6 тис. тон сміття на рік. Але в майбутньому загальна потужність комплексу буде


складати до 130 тис. тон сміття, що корелюється зі Стратегією розвитку міста Коломия (https://bit.ly/3nT4zMi). Завдяки такому запасу потужності можна впроваджувати для довколишніх сіл заходи з сортування сміття, яке зараз в більшості відправляється на стихійні звалища, а потім з паводками потрапляє у ріки.


Незважаючи на збільшення обсягів робіт зі збору та захоронення побутових відходів, на ціну послуг для кінцевого споживача це ніяк не вплине.


Окрім сплати податків у місцевий бюджет задля економічної стабільності регіону, для ТОВ «Підзембудкомінкації» принциповим є працевлаштування саме місцевих мешканців. Лише на першому етапі експлуатації планується створити десятки робочих місць для спеціалістів по переробці, будівельників, водіїв та підсобних робітників. Таким чином компанія хоче посприяти поліпшенню не тільки екологічної, а й економічної ситуації в Коломиї.


Загалом, сміттєпереробний комплекс стане для Коломиї не тільки прикладом екологічно-свідомого будівництва, а й потужним підприємством регіону. Лише спільними зусиллями місцевої адміністрації та Громади можна реалізувати масштабний проект, що позитивно вплине як на екологію, так і на економіку Коломиї. 


Прес-служба ТОВ «Підзембудкомунікації»


Фото ілюстративне

https://dzerkalo.media/news/smittepererobniy-kompleks-zbereje-dovkillya-kolomii-ta-stvorit-novi-robochi-mistsya


Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео