Діоксин для Львова

Львівська газета  П'ятниця, 26 вересня, 2008 року, № 141 (449)

Нещодавно Львівська міська рада затвердила нову схему теплопостачання міста, в якій запропоновано зведення навколо Львова котелень, де, крім вугілля, спалюватимуть побутові відходи. Екологи вважають імовірну реалізацію таких намірів надзвичайно небезпечною, насамперед – для здоров'я львів'ян.

До яких негативних наслідків може призвести поява таких котелень? На це запитання ми попросили відповісти Дмитра Скрильнікова, голову громад ської організації "Бюро еколо гіч них розслідувань".

– Пане Дмитре, будівництво сміттєспалювального заводу у Львові лобіюють іще з кінця 1990-х років. Проте донедавна міська влада декларувала від мову від його спорудження. Що змінилося?

– Змінилася назва. Тепер говорять не про будівництво сміттєспалювального заводу біля Львова, а про енергокомплекс із переробки твердих побутових відходів. Небезпека насамперед у тому, що в ухваленій схемі теплопостачання міста зазначено: на цьому об'єкті також можна буде спалювати все, що горить: побутові відходи, будь-які інші горючі матеріали. Гадаю, якщо ця схема переросте у програму, а потім у реальний проект, львів'яни отримають декілька котелень, які працюватимуть на твердому паливі, головним чином вугіллі, й де також спалюватимуть сміття. А це принесе місту велику кількість шкідливих викидів.

Серйозним недоліком документа є те, що він не має розділу, спрямованого на енергозбереження. Це – утеплення будинків, теплових магістралей тощо. Метою нової концепції теплопостачання є зведення чергових теплових потужностей, причому значно брудніших, аніж діючі. Але депутати міської ради проголосували за документ, бо його подано в дуже гарній обкладинці.

– Тобто насправді йдеться про сміттєспалювальний завод?

– Так. У концепції теплопостачання, яку депутати ухвалили ще у квітні, багато мовилося про перехід на альтернативні джерела палива. Але в усьому світі під цими видами палива розуміють біогаз, біопаливо, енергію сонця, вітру. Натомість у розробленій Львівським ВАТ "Науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут "Львівтеплоелектропроект" схемі мова про вугілля та сміття. Головний інженер інституту розповідає, що його реалізація стане великим надбанням для Львова. Але, на моє переконання, цей заклад напрацював схему теплопостачання, яка відкидає Львівщину далеко назад. Адже вугілля – значно брудніший за наслідками вид палива.

Окрім того, всі три варіанти схеми теплопостачання, представлені в документі, передбачають сміттєспалювання. Але розробники схеми чомусь назвали свій завод енергокомплексом із переробки твердих побутових відходів. Серед палива фігуруватиме й мул з очисних споруд. При цьому розробники забувають, що мул – це не лише органічні речовини, а й важкі метали, хімічні елементи тощо. Якщо його спалювати, то з твердої маси він перейде в повітря.

Місто не готове й до спалювання побутових відходів. Бо якщо порівнювати сортування та якість побутових відходів на Грибовицькому сміттєзвалищі та, до прикладу, у Швеції чи Японії, то це – небо і земля. В українських побутових відходах наявні всі токсичні елементи, адже там є побутова техніка, електроприлади, вироби хімії тощо.

– Де пропонують розташувати ці котельні?

– У схемі теплопостачання Львова пропонують збудувати або використовувати наявні ТЕЦ по периметру навколо Львова. Для цього також пропонують реанімувати ТЕЦ-2, розміщену в північній частині міста. Реалізація проекту стане справж ньою катастрофою для Львова. Депутати, можливо, й самі не зрозуміли, за що проголосували.

– А що з екологічною експертизою? Адже її передбачено чинним законодавством.

– Звичайно. Схема теплопостачання насамперед мала б пройти громадські обговорення. Крім того, документ мав отримати екологічну оцінку. Цього не зроблено.

– Що станеться, якщо цю схему реалізують?

– Сміттєспалювання в усьо му світі – надприбутковий бізнес. Особливо у країнах, де контроль за цим процесом низький. Зрозуміло, що для економіки це вигідно, але для мешканців – украй небезпечно. Навіть на "Миколаївцементі", де намагаються запровадити спалювання сміття в топках і де температура значно вища, ніж на ТЕЦ, дуже обережно ставляться до цього. А там ідеться про спалювання відходів пластмас і шин. Натомість у Львові декларують, що спалюватимуть абсолютно все. Це неприйнятно. Насамперед тому, що на ТЕЦ складно буде досягнути та підтримувати високі температури, щонайменше 1100 градусів (це потрібно, щоб не утворювалися діоксини). Крім того, існують інші технологічні питання, пов'язані з фільтрами, контролем і золою, що утвориться після такого спалювання. Вона буде токсичною та міститиме важкі метали.

– Які захворювання в такому разі ймовірні серед львів'ян?

– Передовсім відбуватиметься забруднення повітря діоксинами. Навіть у малих дозах ці речовини впливають на здоров'я людей, тож зросте ризик захворювань. По-друге, внаслідок спалювання в повітря підніматимуться важкі метали: ртуть, свинець, кадмій тощо. Першими постраждають діти, оскільки вони є найбільш уразливими до токсичних забруднювачів.

Василь Худицький

 http://www.gazeta.lviv.ua/articles/2008/09/26/34590/

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео