Спалювання сміття підвищує стійкість бактерій до антибіотиків

Китайські вчені з Нанькайского університету з’ясували, що спалювання та захоронення твердих побутових відходів може призвести до появи у бактерій, що знаходяться в повітрі, генів стійкості до антибіотиків. Результати роботи опубліковані в журналі Environmental Science and Technology.

22_musor Спалювання сміття підвищує стійкість бактерій до антибіотиків

Тверді побутові відходи – це пластик, будівельне сміття і харчові відходи, які потрапляють в сміттєві баки і не переробляються. Велика частина цих відходів вивозиться на звалища або спалюється. Відомо, що ТПВ можуть стати причиною отруєння ґрунтових вод і завдати серйозну шкоду рослинам і тваринам. Вчені зібрали проби повітря навколо сміттєвого полігону, сміттєспалювального заводу твердих побутових відходів та двох станцій, на яких переробляється сміття. У всіх пробах повітря вчені виявили у бактерій 16 генів стійкості до антибіотиків. Як це відбулося, чому відбулися зміни в їхніх генах – вченим ще належить вивчити.
Проте вже зараз вчені говорять про перші висновки, допускаючи, що системи обробки твердих побутових відходів можуть бути резервуаром для генів стійкості бактерій до антибіотиків, які потім передаються іншим мікроорганізмам по повітрю. Такий механізм передачі можливий завдяки тому, що антибіотики з відбракованих ліків та інших продуктів можуть потрапити в тверді побутові відходи. Через це бактерії, які також містяться там у великих кількостях, можуть розвивати резистентність до них, а потім при спалюванні потрапляти в повітря і ділитися нею з «родичами», передаючи гени таким шляхом.
Автор: Юлія Бобрик

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео