§ TURTLE NEWS: [WASTE] В ЛОДА окреслили чіткий шлях створення сміттєпереробного заводу біля Грибовичів

Після розв'язання питання з переробкою кислих гудронів із Грибовицького сміттєзвалища Львівська облдержадміністрація вийде на етап будівництва сміттєпереробного заводу.

Про це 20 вересня на прес-конференції повідомив заступник голови Львівської ОДА Євген Пастух.

Він зазначив, що наразі не вирішено місце будівництво цього заводу. «Малехівська та Грибовицька сільські ради вирішують питання, де цей завод будувати», – повідомив Пастух.

За його словами, після будівництва заводу буде вирішено ряд питань, зокрема екологічних. Пастух розповів, як працює великий сміттєпереробний завод, зазначивши, що сміття згоратиме без допуску кисню і перетворюватиметься на теплову та електричну енергію. Відтак, буде проведено ряд переговорів із ВАТ «Львівгазом» щодо використання такої енергії. «Це вже питання влади», – сказав він.

Заступник голови Львівської ОДА також повідомив, що уже проведено ряд зустрічей із депутатами місцевих рад, районної ради та представників місцевих громад.

«Інвестор готовий брати із собою депутатів і представників громадськості і показати їм, як працює великий завод із переробки сміття. Щоб люди подивилися і сказали: хочуть вони у себе такий завод чи ні, а також могли побачити усі питання безпеки», – сказав Пастух і додав: «Є два інвестори, які бажають будувати сміттєпереробний завод: один італійський інвестор, який вже заявив про себе у Львівській міській раді і до якого є інтерес і у нас (тут бачення із ЛМР у нас співпадають), та один німецький інвестор. Львівська міська рада готує проект конкурсу із визначення переможця», – повідомив Пастух.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи означає це, що інші бажаючі не будуть допущені до участі у ньому, Євген Пастух заперечив, зазначивши, що участь у конкурсі зможуть взяти усі охочі, проте потрібно ще виконати умови конкурсу, сплатити внесок, тому зараз справді є лише два потенційних інвестори будівництва заводу біля Львова.

Євген Пастух також наголосив, що є ще інша проблема: Львівський полігон твердих побутових відходів (повна назва Грибовицького сміттєзвалища, – ЗІК) є комунальним підприємством міста Львова, а земля Збиранки теж «ніби належить місту, хоча вона є у Грибовичах». «Дуже тонко все потрібно зробити, щоб все було згідно із законодавством. Але наша позиція така: ми хочемо лишити податки на території сільських та селищних рад, які зараз страждають від сміттєзвалища», – повідомив Пастух.

Відповідаючи на запитання журналістів, що означають слова, що інвестор показуватиме, як працює великий завод із переробки сміття, заступник голови Львівської ОДА пояснив: «Депутати Грибовицької, Малехівської селищних рад, міста Дубляни, а також обрані представники громадськості сідають у машину і їдуть за рахунок інвестора в Австрію чи Італію дивитись, як працює великий сміттєпереробний завод. Після оглядин вони скажуть: треба нам такий завод, від якого в рік у бюджет місцевої ради буде йти 300-400 тисяч гривень, чи вони продадуть землю за 1 мільйон гривень, і ці гроші пропадуть невідомо де».

Він також зазначив: «Віддавати нові території під сміттєпереробний завод – це, вибачте за слово, глупо, бо нам це згадають наші діти, які не будуть мати де гриби збирати».

Він додав, що умови конкурсу для визначення інвестора місто має надати до кінця цього місяця. Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, коли ж завод можуть почати будувати, адже про це вже дуже багато говорять, Пастух сказав: «Хотів би конкурс провести цього року».

http://www.zik.com.ua/ua/news/2010/09/20/245823

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео