§ TURTLE NEWS: [WASTE] Переробка сміття: у Німеччині з’явиться контейнер для цінних відходів

Дві третини сміття в Німеччині йде на переробку й використовується повторно. У майбутньому цей показник має зрости. Уряд схвалив запровадження нового виду контейнерів – для цінного сміття.

Німецький бундестаг затвердив новий закон про сміття, який має збільшити показник переробки відходів. Зараз він становить 65 відсотків, а у наступні 10 років, згідно з планами уряду ФРН, має зрости до 70 відсотків.

Від 2015 року у німецьких подвір'ях має з'явитися новий контейнер - для цінного сміття. Він має замінити нинішні жовті за кольором контейнери, в які жителі складають відходи з пластику. У новий контейнер можна буде кидати відходи, що містять і пластмасу, і метал. У часи, коли природні ресурси поступово зменшуються, відходи стають дедалі ціннішими, бо в них залишаються корисні речовини.

Сміття це багатомільярдний бізнес

Компанії мають ставитися до відходів як до сировини, сказав міністр захисту довкілля Норберт Реттґен. За його словами, Німеччина має навчитися використовувати менше природних ресурсів, але при цьому досягати високих показників економічного зростання.

Сміттєспалювальний завод у КельніСміттєспалювальний завод у Кельні

Опозиція, в тому числі фракція "Зелених", проголосувала проти закону, оскільки, на її думку, він недостатньо підтримує місцеві громади. Соціал-демократи та деякі природозахисні організації вважають, що новий закон занадто ліберальний і вимагають запровадження ще більш суворих норм.

Сміття у Німеччині – це бізнес, що стає дедалі прибутковішим. Оборот сміттєпереробної галузі щороку становить 50 мільярдів євро. Закон серед іншого передбачає сортування сміття по різних контейнерах – окремо папір, харчові відходи, вироби з металу, пластику та скла. 

Щороку німці "виробляють" 50 мільйонів тонн сміття. Більшу частину з них переробляють, а близько 20 мільйонів тонн – спалюють на спеціальних заводах, що перебувають, як правило, у комунальній власності.

Роман Гончаренко / dpa / dapd
Редактор: Захар Бутирський

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15498892,00.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео