Будівництво сміттєпереробних заводів можуть перекласти на плечі городян


За 4 роки депутати хочуть закрити усі сміттєві звалища і замінити їх переробними заводами. Відповідний закон уже ухвалили у першому читанні. Та на заваді одна проблема – заводів ще немає.

А щоб їх збудувати, пропонують вже сьогодні підняти комунальні тарифи, йдеться у сюжеті ТСН.

На п'ятий полігон привозять дві третини усього київського сміття. Полігон кілька разів закривали, бо сміттєвий фільтрат постійно просочується у ґрунт і воду й отруює життя сусідніх сіл. Це при тому, що він єдиний із семи сотень українських звалищ, який збудовано з дотриманням усіх норм.

Жителі Креничів уже втомилися протестувати проти відходів і смороду. І навіть з водою змирилися. Хоча вона то прозора, то жовта.

"Люди п'ють. А ми не п'ємо. Вода погана. Це страшне діло – така гора сміття. І всі везуть туди, все роблять", - скаржиться сусідка звалища Ольга Чорна.

Гору, може, й залишать. Але возити на неї сміття комунальникам можуть заборонити вже за чотири роки. Лише на заводи з утилізації сміття. Нині в Україні такий один - "Енергія". Тут спалюють двадцять відсотків столичного непотребу.

Проте для екологів і ця технологія вже застара, бо сміття перетворюється в дим і попіл. А можна робити будматеріали. Щоправда, для цього мотлох треба сортувати руками на харчовий і пластиково-скляний. Водій, який забирає контейнери, впевнений, що кияни вже звикли викидати сміття у різні баки.

Та це не зовсім так. У контейнерах для роздільного мотлоху і булки, і пляшки. У пана Юрія два сміттєвих відра. Ось зараз помиї виніс. Каже, що такий свідомий він тут один.

"Пляшки – в один кульочок, відходи – в другий кульочок. А так, взагалі, хто що приніс, то й кинув", - говорить чоловік.

Та навіть якщо кияни привчаться сортувати мотлох, закрити звалища за чотири роки нереально. Це визнають навіть екологи, які антисміттєвий закон вважають своєю перемогою. Для інвесторів цей бізнес невигідний. Їх спробують принадити.

"Такий завод в більшому чи меншому обсязі повинен бути у кожному місті. Якщо для цього будуть створені бізнес-умови, то люди з грошима знайдуться. Якщо не в нас, то з-за кордону", - переконаний еколог Віктор Ржоткевич.

Бізнес-умови – це збільшена цифра у вашій комунальній платіжці. Власне, українців ставлять перед вибором – дорогі сміттєві заводи чи звалища. Екологи просять не протестувати проти переробки. Бо від заводів запах куди приємніший, ніж від полігонів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео