В ОДА представили німецько-швейцарський проект з утилізації твердих побутових відходів на Прикарпатті

Опубліковано: 21/03/2015

Зберегти

 

 

20 березня представники провідної швейцарської компанії «ESilCo AG», яка вже більше двадцяти років успішно працює на ринку екологічних проектів, презентували концепцію переробки та утилізації сміття на Прикарпатті.

Захід відбувся в рамках започаткованого головою обласної державної адміністрації Олегом Гончаруком проекту «Єврокарпатська ініціатива».

Як відзначив на початку зустрічі заступник голови облдержадміністрації Володимир Кушнір, тема утилізації та переробки твердих побутових відходів є надзвичайно актуальною не лише для Івано-Франківщини, але й для Західної України в цілому. Вирішення цього питання дасть можливість позбутися проблеми, що у тій чи іншій мірі властива більшості населених пунктів краю, сприятиме покращенню екологічного середовища й дозволить області забезпечити додаткові надходження до бюджету.

«Ми запросили європейську компанію, щоби перейняти їх досвід, ознайомитися з сучасними технологіями, які використовуються в даному напрямку. Переконаний, шляхом залучення інвестицій, з використанням набутих знань нам вдасться якісно активізувати роботу, вибравши найбільш підходящу для області стратегію утилізації твердих побутових відходів», – зауважив Володимир Кушнір.

Керуючий директор «ESilCo AG» Ернст Зільхер, у свою чергу, повідомив, що на основі аналізу існуючої ситуації з утилізацією сміття, яка склалася на території Івано-Франківської та Львівської областей, де на полігонах щорічно накопичується близько 1,1 млрд. тонн твердих побутових відходів, доцільним є спорудження двох сміттєпереробних заводів – по одному в кожному з регіонів. Вони б мали поступово опрацьовувати як сміття, що вже накопичилося, так і те, яке б щодня надходило від компаній, що займаються його збором та транспортуванням до місць утилізації.

За словами представника швейцарської компанії, задля оптимізації системи збору відходів важливо, щоби кожна машина щодня долала відстань не більше 60 кілометрів та могла доставляти сміття двічі на день.

Не менш важливою є організація роботи пунктів сортування сміття в окремих районах області. Так, відходи із скла, пластику, паперу після переробки є придатними для повторного використання. Непридатні ж відходи після сортування – спалювати.

Прикладом успішного функціонування такої системи переробки та утилізації твердих побутових відходів, на думку «ESilCo AG», можна вважати роботу сміттєперобного заводу у Кельні. Його будівництво свого часу обійшлося в 1,4 мільярди німецьких марок, однак достатньо швидко виправдало вкладені в нього ресурси.

«ESilCo AG» організовує всю логістику щодо будівництва сміттєпереробних заводів – від розроблення проектно-кошторисної документації, проведення тендерних процедур, контролю за якістю виконання робіт та використанням коштів. Відповідні консультації надають й органам влади.

Окрім того, «ESilCo AG» має досвід успішної реалізації екологічних проектів у таких країнах, як Сербія, Чорногорія, Польща, Канада, Німеччина, Алжир.

«Концепція утилізації відходів сьогодні є надзвичайно актуальною й ваша область може стати однією із перших в Україні, яка працюватиме у цьому напрямку", – резюмував Ернст Зільхер.

 http://styknews.info/novyny/sotsium/2015/03/21/v-oda-predstavyly-nimetsko-shveitsarskyi-proekt-z-utylizatsii-tverdykh-pob

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео