Поруч з Грибовицьким сміттєзвалищем хочуть облаштувати новий полігон


Грибовицьке сміттєзвалище. Фото: portal.lviv.ua
Грибовицьке сміттєзвалище. Фото: portal.lviv.ua

Влада Львівщини розглядає можливість будівництва поруч з Львівським міським сміттєзвалищем, що у Грибовичах, сучасного полігону ТПВ. Зараз з цього приводу тривають перемовини з грибовицькою громадою.

Про це 11 травня на прес-конференції повідомила заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак.

«За результатами зустрічі представників Львівської ОДА, міської ради та інвестора проводяться перемовини з громадою села Грибовичі щодо побудови там полігону європейського стандарту, який матиме захист щодо виключення його впливу на навколишнє природне середовище і ґрунти. Також інвестор має забезпечити рекультивацію діючого полігону», - повідомила Гримак.

За її словами, пропонується створити спільне підприємство, куди грибовицька громада увійде як співвласник.

«Прибутки від експлуатації нового полігону потраплятимуть у бюджет грибовицької громади, яка зможе розпоряджатися коштами. Чи це буде прив’язано до Львівської міськради – питання відкрите. Я думаю, громада Грибович самодостатня, і спроможна вирішувати, що далі робити з територією, як її правильно використовувати і як заробляти на тому кошти», - пояснила заступник голови ЛОДА.

На її думку, рішення щодо інвестора, території, яка буде відведена під новий полігон у Грибовичах, буде прийнято найближчим часом.

«Найімовірніше, це буде територія поруч з діючим сміттєзвалищем. Передбачається облаштування нового полігону з захороненням відходів і водночас відновленням територій, де сьогодні діюче сміттєзвалище», - додала Гримак.

За її словами, щодо розміщених поблизу сміттєзвалища гудронів ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» тривають слідчі дії. При будівництві нового полігону забрудені території розглядатимуть у комплексі.

І.Гримак також повідомила, що цим проектом зацікавився український інвестор, який тривалий період жив за кордоном. Вирішується питання щодо реєстрації юридичної особи на території Львівщини.

Заступник голови ЛОДА запевнила: вирішення проблеми сміття на Львівщині -перспектива найближчих років.

Як повідомлялося, Львівська ОДА зарезервувала три земельні ділянки під будівництво сміттєпереробного заводу. Це колишні території промислової зони, розміщені за межами населених пунктів.

Грибовицьке сміттєзвалище, куди вивозять сміття зі Львова та частини районів області, діє з 1957 року і є одним із найбільших забруднювачів навколишнього середовища на території Львівської області. Сміттєзвалище є третім за розміром у Європі та займає понад 33 га площі. Неодноразово селяни з навколишніх сіл, місцеві депутати та громадські активісти влаштовували протести з вимогою вирішити екологічну проблему області, однак полігон діє досі. Закрити сміттєзвалище і збудувати сміттєпереробний завод обіцяли практично кожен мер Львова та голова ЛОДА, однак безрезультатно.
http://zik.ua/news/2016/05/11/poruch_z_grybovytskym_smittiezvalyshchem_hochut_oblashtuvaty_novyy_poligon_697929

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео