Сміттєві полігони та переробні заводи загрожують здоров’ю українців, – «Вижити в Україні»

ZIK
Сміття в Україні необхідно утилізувати. Однак робити це треба з розумом. Адже, наприклад, у Кривому Розі полігон розташований поблизу житлових будинків. На Вінниччині, аби звести завод вирубують здоровий ліс. А у Фастові підприємство з переробки пластику спалює токсичні відходи. Все це вже впливає або ж у найближчому майбутньому вплине на здоров’я українців.

Про це йдеться в екологічному проекті «Вижити в Україні» з ведучою, співачкою та композиторкою Катею Chilly.

Мешканці Шевченківського району Кривого Рогу сподіваюся на те, що одного ранку вони не вдихатимуть жахливого смороду, не почують під своїми вікнами шуму сміттєвозів  та більше не прибиратимуть непотребу, який занесло до них вітром із полігону.

Еколог Анна Амбросова розуміє проблему жителів Кривого Рогу і вважає, що полігон має суттєві порушення.

«Сміттєвий полігон розташований поблизу житлового сектору. Це грубе недотримання правил. Сміття треба посортувати, переробити і звести нове місце для відходів», – каже екологиня Анна Амбросова.

Згідно з документацією, полігон приватний і належить  місцевому підприємцю Леонідові Ліщуку.

«Твердопаливними відходами займається «Екоспецтранс» – це єдине підприємство, яке збирає сміття і звозить на полігони у Шевченківський район», – додає еколог Йосип Маяков.

За даними інформаційно-аналітичного ресурсу «Ю-контрол», Леонід Ліщук – не єдиний власник «Екоспецтрансу». Компанія належить ще так званому «одеському транспортному королю» Сурену Сардаряну, якого пов’язують із нардепом Олександром Вілкулом. Батько якого, Юрій Вілкул, є мером Кривого Рогу.

У мерії Кривого Рогу проблем сміттєвого полігону не бачать.

«Діюче звалище є абсолютно нормальним. Зараз ми проектуємо новий полігон, з сучасним комплексом переробки. Але на це нам треба десять мільйонів і час», – каже заступник міського голови Кривого Рогу Олександр Катриченко.

Ситуації з конфліктно обраним місцем для сміттєвого полігону непоодинокі, схожий завод споруджують у Вінниці. Але для його будівництва вирубують здоровий ліс.

«Поряд річка Буг. Завод принесе багато бруду, який потрапить у воду», – сердиться житель с. Людавка Вінницької області Леонід Климбовський.

Схожу біду, але з-за кордону, принесли у Фастів, кажуть тамтешні містяни. Завод із переробки пластику побудували інвестори з Китаю, але він працює із порушеннями.

«Ми не хочемо закривати завод. Бажаємо, аби він працював згідно законодавства», – наголошує депутат Фастівської районної ради Іван Неживий.

Депутати кажуть: підприємство всупереч закону встановило піч і спалює там відходи від переробки пластику. Однак міський голова переконує, що печі опломбовані.

«Я наказав створити робочі та інспекційні групи, аби обстежити завод. Пункт спалювання був встановлений без документів, а тому на нього наклали пломби», – пояснює міський голова Фастова Михайло Нетяжак.

Та місцеві мешканці не вірять, що опломбовані всі печі. Кажуть: наслідки спалювання уже відчули на своєму здоров’ї.

«Моїй дитині вісім років. Син народився здоровим. Для себе відмітила, що влітку він починає особливо кашляти і хворіти», – бідкається місцева мешканка Оксана.
https://www.youtube.com/watch?v=ahuiM5vDmK0#action=share
 https://zik.ua/news/2018/04/23/smittievi_poligony_ta_pererobni_zavody_zagrozhuyut_zdorovyu_ukraintsiv__1310691

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео