Як заробити на власному смітті та допомогти екології

Як правильно сортувати сміття, швидко знаходити пункти прийому та чому це стало обов’язковим у 2018 році.

Чому сміття − це проблема?

За даними експертів міжнародної компанії Waste Atlas, яка займається дослідженням рівня  засміченості країн, кожен українець за рік виробляє 213 кг відходів. Все сміття займає 7% від площі України, що приблизно співпадає з розміром Данії. Це величезні території, які продовжують зростати. Для того, щоб це зупинити та застерегти країну від екологічної катастрофи потрібно, по-перше, усвідомити існування проблеми, а, по-друге, негайно почати її вирішувати на державному рівні.
З 1 січня 2018 року вступила в силу поправка до закону Про відходи, згідно з якою забороняється захоронення неперероблених побутових відходів. А також українців зобов’язують сортувати сміття. Але експерти говорять, що цей пункт був лише вимогою ЄС, яка так і залишилась на папері.
Це була можливість змінити ситуацію, але ця норма так і не запрацювала, тому що вимог для ринка не було створено. Компанії  не кинулись надавати можливості роздільного збору сміття. Люди не почали сортувати, тому що їм потрібно надати відповідні умови: баки, інфраструктуру, навчити це робити. Місцеві ограни самоуправління не мають таких бюджетів, − розповідає засновниця організації Україна без сміття Євгенія Аратовська.
Згідно з останнім опитуванням, проведеним організацією Екологія Право Людина, до 60% людей готові сортувати сміття, якщо їм створять для цього належні умови. Це позитивна статистика, адже це більшість населення країни.

Також експерти відзначають, що в Україні не працюють сміттєпереробні заводи, тому що економіка працює проти них. Справа в тому, що в нас дуже дешеве захоронення сміття, а технології, що дозволяють його переробляти та спалювати, набагато дорожчі в експлуатації, тому це не вигідно.
Якщо встановити екологічний податок на захоронення сміття хоча б 30–40 євро за тонну, то сміттєпереробні заводи відразу з’являться, − стверджує Євгенія Аратовська.

Як сортувати сміття та куди його здавати?

Можна довго чекати допомоги та підтримки влади, а можна самим робити світ навколо себе кращим. Тим паче, як розповідає засновниця організації Україна без сміття, перший крок у сортуванні сміття дуже простий, його потрібно лише зробити.
Для початку необхідно хоча б відділяти пакувальні матеріали (папір, скло, пластик, метал) від органічних продуктів та складати їх в різні контейнери. Звичайно, окремо треба збирати небезпечні відходи: батарейки, електроніку, лампочки. Після чого передати зібрані відходи в руки спеціальних організацій, які їх розсортують.
Такою організацією є Україна без сміття, яка знаходиться за адресою: вул. Максимовича 8. Також у них є свій Майстер добрих справ, який вихідними курсує Києвом на своєму фургончику та безкоштовно збирає сміття для переробки. Його графік та маршрут публікують кожної п’ятниці на офіційній сторінцікомпанії.
Після збору та ретельного сортування організація реалізовує сміття компаніям-переробникам чи заготовникам. З великих заводів працюють лише з Обухівським картонно-паперовим комбінатом.
Наші українські підприємства працюють в режимі дефіциту вторсировини, не вистачає скла, паперу. Це все імпортують з інших країн за долари та євро, − розповідає Аратовська.
Також відсортоване сміття можна здавати в пункти прийому та отримувати за це невелику фінансову винагороду. Наприклад, в пунктах прийому “Київміськвторресурси” за кілограм відходів можна заробити від 1 до 5 грн, в залежності від виду. Але тут вже доведеться кожний матеріал сортувати окремо, а пластикові пляшки та тари ретельно промивати. Для швидкого пошуку організація створила мапу з  усіма пунктами прийому.
А міжнародне видання Велика Епоха створила таку мапу для всієї України.

З кого брати приклад?

У багатьох країнах світу переробка сміття вже є не просто необхідністю, а й прибутковим бізнесом.
Швеція є світовим лідером з переробки сміття, що використовує технологію енергія-зі-сміття. Майже всі відходи в країні перетворюють на паливо для електростанцій. Крім того, що Швеція переробляє власне сміття, вона імпортує його з інших країн, за що отримує гроші.
А в Сінгапурі зі сміття зробили цілий острів Семакау, площа якого складає 350 гектарів. На острові ростуть дерева та приїжджають відпочивати туристи. Складно повірити, що це велике сміттєзвалище. До 2035 року відходи планують досипати. У морі їх стримує велика гребля, яка не дозволяє засмічувати воду.
У Відні сміттєперероблюючий завод Шпіттеляу зробили справжнім витвором мистецтва. Він був створений у 1970-х роках, але у 1987-му році там сталась велика пожежа, яка його зруйнувала. Було вирішено його відновити, а відомий віденський художник Фріденсрайх Гундертвассер зробив з нього казковий будиночок, біля якого фотографуються туристи. Протягом року на ньому перероблюють 250 000 тонн сміття.
І таких прикладів ще дуже багато: дороги з пластику в Індії, газ з переробленого сміття в Південній Кореї тощо.
Якщо в інших країн вийшло, то чому не вийде у нас? Давайте спробуємо.
Анастасія Приходько
https://fakty.ictv.ua/ua/ukraine/suspilstvo/20180411-yak-zarobyty-na-vlasnomu-smitti-ta-dopomogty-ekologiyi/

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео