§ TURTLE NEWS: [WASTE] Білорусь буде заробляти на смітті

Білорусь буде заробляти на смітті
Про необхідність організувати в країні систему збору та переробки відходів на ринкових принципах серйозно задумалося Білоруський уряд. «За рахунок економіки потрібно стимулювати здачу відходів на переробку. Необхідно, щоб працював ринковий механізм, все має бути на користь збору», - заявив прем'єр-міністр Сергій Сидорський у Мінську на засіданні президії Ради міністрів РБ.

Пропозиції про те, як почати заробляти на смітті, звучали різні. Мінторг, наприклад, вважає за необхідне встановити єдині закупівельні і мінімальні відпускні ціни на макулатуру та склобій. Однак такий крок не знайшов підтримки у міністерства економіки.

Глава уряду відхилив пропозицію Мінторгу і про заборону вивозу з країни макулатури для того, щоб ця сировина залишалася і перероблялася в республіці. На погляд прем'єра, економічними методами можна вирішити і проблему, коли суб'єкти господарювання реалізують макулатуру за межами країни, а не всередині республіки. Він пояснив, що в даний час ціна на макулатуру за кордоном вище, ніж в республіці.

Є шанс, що для заготівельних організацій, що здійснюють збір, заготівлю та поставку на переробку вторинної сировини, буде встановлено пільгове оподаткування. Мінекономіки розгляне доцільність таких пільг з урахуванням рентабельності переробки.

В ході засідання також прозвучали пропозиції запровадити плату за виробництво та імпорт складної побутової техніки і елементів живлення, платежі неподаткового характеру за тару з одночасною відміною відповідних платежів екологічного податку, обов'язкову заставну ціну на ПЕТ-пляшки і жерстяні банки, а також ввести в житлово-комунальні послуги тариф на переробку відходів, що встановлюється залежно від застосовуваної технології переробки.

Варто відзначити, що сьогодні в республіці переробляється близько 15% вторинних ресурсів. Прем'єр-міністр зажадав до кінця 2015 року довести рівень збору та переробки вторинних ресурсів до 70-80%.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео