§ TURTLE NEWS: [WASTE] «Чисте місто»– система комплексів з переробки (ТПВ) твердих побутових відходів.

Назва проекту

«Чисте місто»– система комплексів з переробки (ТПВ) твердих побутових відходів.

Національний пріоритет згідно з Указом Президента України від 08.09.2010 року № 895

Нова якість життя

Суть проекту

Будівництво нових сучасних комплексів з переробки та утилізації твердих побутових відходів (ТПВ) на найвищому технічному та екологічному рівні.

Пілотний проект у 10 містах.

Стратегічні цілі

Перехід на європейську систему переробки твердих побутових відходів. Системне вирішення проблеми забруднення навколишнього середовища. Зміна законодавчого регулювання поводження з твердими побутовими відходами.

Економічна доцільність

Окупність проекту у формі державно-приватного партнерства - 6 роківз економічною рентабельністю. Загальне зниження енергоємності та ресурсоємності економіки. Сировинна база для високотехнологічних галузей.

Соціальний ефект

Вирішення критичної проблеми забруднення довкілля - покращення одного з найважливіших параметрів якості життя громадян.

Термін реалізації

4 роки.

Загальний обсяг фінансування

Орієнтовно 5 млрд. грн.




application/pdf iconЗавантажити презентацію проекту

http://www.ukrproject.gov.ua/project/chiste-misto

Коментар БЕР:
Дуже неоднозначна і, як на мене, за існуючих умов, небезпечна ініціатива. Сміттєспалювальні заводи плануються у 10 містах (хоча вказані лише 8: у Львові, Києві, Запоріжжі, Одесі, Дніпропетровську, ЯЛТІ, Донецьку і Харкові). Особливо "цікавим" бажання розміщувати їх безпосередньо в містах. У заходах проекту вказано "відмінити вимогу будівництва сміттєпереробних заводів за межами міст та спростити вимоги при будівництві заводів". Куди вже далі спрощувати??? Враховуючи нове законодавство про регулювання містобудівної діяльності, обмеження участі громадськості на рівні проектів окремих об"єктів та скасування державної екологічної експертизи проектів будівництва, є побоювання що ініціатива "Чисте місто" перетвориться у "чистий беспрєдел". Крім, того 5 млрд. гривень передбачених у проекті навряд чи вистачить на 10 сучасних заводів...Ціна сміттєспалювального заводу з сучасними технологіями спалювання, очистки та контролю  в десятки разів більше. Та й систему екологічного контролю в державі практично зруйновано, починаючи від якісної оцінки впливу на навколишнє середовище до контролю за реалізацією проектних рішень та експлуатацією об"єкту.

Дмитро Скрильніков

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео