Що робити зі сміттєвими полігонами в Україні?

Найближчим часом в Україні очікуються зміни у сфері утилізації сміття. Про те, яким вимогам повинні відповідати сміттєспалювальні заводи, як за їх допомогою екологічно утилізувати відходи, виробляти енергію і при цьому не завдавати шкоди навколишньому середовищу, розповідає у блозі заст. голови КМДА Петро Пантелєєв.

Фото: BERTRAND LANGLOIS/AFP/Getty Images
Для України, яка прагне стати частиною ЄС, питання переробки сміття, що тоннами вивозиться на полігони, вже сьогодні є найважливішим. Для країн ЄС існують жорсткі норми екології, які встановлені директивою 2000/76 /ec. Більшість звалищ і сміттєвих полігонів нашої країни знаходяться в аварійному стані. Щодо того, як вирішити цю проблему, існують різні думки.
Петро Пантелєєв з КМДА вважає, що в Україні необхідні сміттєспалювальні заводи і цей напрямок має почати розвиватися: якими б не були умови утилізації, завжди є залишок, який потрібно або спалювати, або захоронювати. За його словами, сьогодні у країнах Європи, в тому числі, в Чехії, Німеччині та Швеції, існує не менш як 400 сміттєспалювальних заводів.
У 80-х роках такі заводи були побудовані і у великих містах України: Києві, Дніпрі, Харкові та Сімферополі. Але на сьогодні зберігся і є єдиним діючим тільки один — київський сміттєспалювальний завод «Енергія», якому потрібна серйозна модернізація. На ньому спалюється 25% столичних відходів. Через брак потужностей переробки невелика частина відходів сортується, а решта підлягає захороненню на полігонах.

Завод Dukla. Фото: blog.liga.net
Проектуванням і постачанням котлів для «Енергії» в ті роки займалося чеське підприємство Dukla. Сьогодні Dukla на 40% належить компанії Bresson, яка впроваджує проекти альтернативної енергетики. Інша частина підприємства належить муніципалітету Праги. На заводі спалюється 50% всього сміття Чеської столиці.
Як каже Петро Пантелєєв, конструктивно і технічно «Енергія» і Dukla мають багато спільного, а ось за рівнем оснащеності — наш дуже відстає. На чеському заводі всі процеси максимально автоматизовані, а енергія від спалювання сміття йде на опалення сусідніх мікрорайонів. Крім цього, встановлена ​​на заводі турбіна (потужність 17 МВт) виробляє енергію, яка за «зеленим тарифом» поставляється в загальну енергетичну систему.

Турбіна потужністю 17 МВт. Фото: blog.liga.net
Чотириступінчаста система хімічної очистки димових газів затримує окиси вуглецю та азоту, діоксини, фурану від попадання в атмосферу.
Але лише спалювання сміття не зможе вирішити проблему в Україні, зазначає Петро Пантелєєв. І переробка, і спалювання можуть взаємодоповнюватися. Але технологія спалювання сміття застосовується частіше і найкраще відпрацьована.
Залишається питання — як модернізувати столичний завод «Енергія» до рівня стандартів європейської безпеки. Адміністрація планує залучити досвідчених фахівців, провести технічний аудит, а потім зайнятися модернізацією і будівництвом сучасної системи очищення газових викидів.
А поки все знаходиться на стадії розробок, допоможімо своєму місту стати чистішим. І допоможуть у цьому прості правила сортування сміття та мапа «Куди здати відходи на переробку».

http://www.epochtimes.com.ua/ekolohichni-problemy-ukrayiny/shcho-robyty-zi-smittyevymy-poligonamy-v-ukrayini-123148


Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео