Дитячі підгузки, як і одноразовий посуд, можуть пролежати в землі півтисячоліття

Дитячі підгузки, як і одноразовий посуд, можуть пролежати в землі півтисячоліття
 За даними екологів, щонайменше 7% території нашої країни займають сміттєзвалища. Мова лише про офіційні, бо площу стихійних взагалі неможливо порахувати. А скільки ще сміття лежить по наших лісах і лугах? І, що найгірше, частина його лежатиме там століттями, пише газета Експрес.
Чому? Знає Володимир Гаркуша, голова Всеукраїнської громадської організації "Зробимо Україну чистою".
-- Що з непотребу, який ми викидаємо у сміття, розкладається найдовше?
-- У це важко повірити, але якщо газетний папір розкладеться вже за місяць, то звичайний дитячий підгузок -- аж за 450 років! А от одноразовий пластиковий посуд може пролежати в землі до 500 років.
 -- А як довго розкладаються бляшанки з-під консервів?
 -- Найдовше алюмінієві банки -- приблизно 500 років, бляшані трохи менше -- близько сотні років, звичайні консервні банки з чорних металів, які закупорюють запаюванням чи відбортуванням, можуть пролежати в грунті 10 років. Якщо вони пофарбовані, то ще довше.
 -- Які види побутового сміття найнебезпечніші?
-- Безперечно, батарейки. В усій кількості сміття, яке продукують українці, на батарейки припадає менш ніж 1%. Але за токсичністю вони дорівнюють 50% усіх відходів.
-- А скільки взагалі сміття ми утворюємо?
 -- За розрахунками, одна людина в Україні щодня продукує 1,5 -- 2 кілограми сміття. Третина цієї кількості -- органіка, тобто кухонні відходи, залишки їжі на упаковках продуктів. Усе це розкладається за лічені тижні. Друга третина відходів -- це скло, банки, пластик, тобто те, що можна було б переробляти, і те, що завдає довкіллю найбільшої шкоди. Решта відходів -- це тканина, деревина, метал тощо.
 -- Яку кількість побутових відходів насправді переробляють в Україні?
-- У це важко повірити, але не більш як 4 -- 5% переважно спалюють і перетворюють у теплову енергію. А це означає, що 95% усіх відходів везуть на полігони. Тобто ми лише накопичуємо сміття і невдовзі матимемо справжній колапс.
Юлія Скорик
http://expres.ua/news/2016/10/07/206542-dytyachi-pidguzky-odnorazovyy-posud-mozhut-prolezhaty-zemli-pivtysyacholittya
Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2016/10/07/206542-dytyachi-pidguzky-odnorazovyy-posud-mozhut-prolezhaty-zemli-pivtysyacholittya

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео