Чому так важко переробити тетрапак, памперси і пакети?

<![if !supportLists]>·         <![endif]>Аліна Танько | Велика Епоха
Понеділок, 31 жовтня 2016 року

Як би не була розвинена система переробки відходів, існує чимало видів сміття, які міцно стоять на її шляху. Про те, що є справжнім «головним болем» переробної промисловості, розповідає The New York Times.
Як би не була розвинена система переробки відходів, існує чимало видів сміття, які міцно стоять на її шляху. Фото: Phillip Jeffrey/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0
У багатьох розвинених країнах, де питання утилізації відходів знаходиться на високому рівні, ще існують проблеми в досягненні мети «zero waste». Основні причини, що заважають досягти 100% переробки і «нульових відходів» — це пластикові пакети і складне композитне сміття на тип памперсів і упаковок для соків. Це сміття дуже складно або навіть неможливо переробити.

Памперси

Всі батьки знають, скільки використаних підгузок збирається за день. За підрахунками, для міста з населенням 500 тис. щодня викидається стільки памперсів, що ними можна доверху наповнити велику вантажівку. Проблема стає ще серйознішою з урахуванням виробництва підгузків для дорослих.
Але все це було б нічого, якби підгузок було легко утилізували. Але їх не можна спалювати, тому що під час горіння утворюються токсичні речовини, а в звичайних умовах вони можуть розкладатися сотні років. Причина цього в тому, що памперси зроблені зі стійких і самих різних матеріалів: у них кілька видів пластику.
Підгузки не можна спалювати, тому що під час горіння утворюються токсичні речовини, а в звичайних умовах вони можуть розкладатися сотні років. Фото: Niklas Morberg/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0
Численні і досить дорогі експерименти з утилізації підгузок не дають результату. Один з варіантів — включити в ціну продажу памперсів вартість їх збору та переробки. Але це є малоймовірним.
У той же час в деяких країнах використані підгузки не відправляють на смітник, а використовують не зовсім звичайно. Наприклад, у Мексиці простерилізуваний шар памперсів використовують як субстрат для вирощування глив. У Канаді з підгузків роблять пластикову черепицю, а в Німеччині — отримують електроенергію.

Тетрапак

Тетрапак — зручна упаковка для соків і напоїв, якби не одне «але»: вона також зроблена з різних матеріалів і є проблемною для утилізації. Що таке тетрапак? Це 74% картону, 22% поліетилену і 4% алюмінію. Для переробки ці шари потрібно розділити, що дуже складно.
Що таке тетрапак? Це 74% картону, 22% поліетилену і 4% алюмінію. Для переробки ці шари потрібно розділити, що дуже складно. Фото: Olly Benson/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0

Пластикові та поліетиленові пакети

Поліетилен — легкий і зручний матеріал для упаковки товарів і продуктів. Але це і кошмар для переробки: через свою легкість пакети плавають у воді, літають в повітрі, забиваються в конвеєрі... На сміттєпереробному заводі доводиться кілька разів на день зупиняти установки, щоб прибрати пакети.
Через свою легкості пакети плавають у воді, літають в повітрі, забиваються в конвеєрі. Фото: European Parliament/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0
Яку ж пораду можна дати всім, хто прагне жити, залишаючи після себе мінімум сміття? Використовуйте якомога менше пластикових пакетів: спробуйте замінити їх еко-торбою або сумкою з газети, купуйте продукти на вагу за принципом «Рackaging-free». Пийте більше натуральних соків і дотримуйтесяеко-харчування. І ви помітите що це не тільки корисно для навколишнього середовища, а й для вашого здоров´я!
Що стосується памперсів, то їх завжди можна замінити багаторазовими тканинними підгузками з натуральних матеріалів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео