Трагедія на звалищі під Львовом: завершено слідство проти керівників «Збиранки»


Пошуково-рятувальні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова. Фото: ZIK/EPA/MARKIIAN LYSEIKO
Пошуково-рятувальні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова. Фото: ZIK/EPA/MARKIIAN LYSEIKO

Поліція Львівщини завершила досудове розслідування стосовно посадових осіб Львівського комунального підприємства «Збиранка».

Про це 31 жовтня інформує прес-служба прокуратури Львівської області.

За процесуального керівництва прокуратури Львівської області слідчі поліції завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в травні цього року, за фактом обвалу схилу на Львівському міському полігоні твердих побутових відходів, у частині законності експлуатації сміттєзвалища посадовими особами ЛКП «Збиранка».

У цьому провадженні трьом посадовцям керівного складу ЛКП «Збиранка» повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236, ч.2 367 КК України, а саме у порушенні правил екологічної безпеки під час експлуатації споруд, яке призвело до загибелі людей, та у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

Доведено, що складування відходів на вказаному сміттєзвалищі проводилось без затвердженого проекту, а посадові особи комунального підприємства не вживали відповідних інженерних заходів для забезпечення стійкості полігону як споруди, належного ущільнення та перешарування ізолювальним матеріалом складених відходів.

«Вищевказані факти (порушення) підтверджено висновками проведеної комплексної судової інженерно-еколого-геодезичної експертизи. Більше того, експерт підтвердив, що порушення у роботі підозрюваних посадових осіб мають причинний зв’язок із зсувом відходів на полігоні», – сказано у повідомленні.

Відтак, 28 жовтня посадових осіб ЛКП «Збиранка» повідомлено про завершення розслідування та надано їм доступ до матеріалів кримінального провадження, а це загалом 200 томів. Після їх ознайомлення обвинувальний акт буде скеровано до суду.

Згідно з чинним законодавством, за скоєння вказаних кримінальних правопорушень передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Крім того, зазначають у прокуратурі, продовжується досудове розслідування в частині правомірності дій посадових осіб відповідного департаменту Львівської міської ради, на яких покладались обов’язки щодо здійснення контролю за роботою ЛКП «Збиранка», а також посадових осіб органів Державної служби з надзвичайних ситуацій при гасінні пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі у травні цього року.

Досудове розслідування триває за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.367 та ч. 2 ст. 272 КК України, тобто за фактами службової недбалості посадових осіб органів місцевого самоврядування та за фактом порушення правил техніки безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Зазначимо, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом виникла пожежа. Згодом з’явилася інформація, що під час гасіння пожежі стався зсув сміття. В результаті під завалами опинилися троє рятувальників та один комунальник.

16 серпня Галицький районний суд Львова обрав міру запобіжного заходу для двох колишніх керівників «Збиранки» – директора ЛКП Богдана Горбаля та його заступника Бориса Плашенка. Їх взяли під варту на 2 місяці з можливістю сплати застави у 110 тис. 240 грн. Усі обвинувачені вийшли з СІЗО, сплативши заставу.

У той час вдови загиблих надзвичайників вимагають знайти справжніх винуватців трагедії на Львівському звалищі.
 http://zik.ua/news/2016/10/31/tragediya_na_zvalyshchi_pid_lvovom_zaversheno_slidstvo_proty_kerivnykiv_983081

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео