Сортування сміття повинно відбуватися не вдома, – Міністр екології та природних ресурсів

Сортування сміття повинно відбуватися, але не вдома, а на спеціальних майданчиках для сортування.
Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, коментуючи проект Національної стратегії поводження з відходами та ситуацію щодо утилізації побутових відходів в Україні, – йдеться на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України.
"Багато хто говорить, що треба вдома сортувати сміття, а потім у різних пакетах вже віддавати на утилізацію. Але мені здається (і я буду це пропонувати), що потрібен інший підхід. Вважаю, що сортування сміття повинно відбуватися, але не вдома, а на спеціальних площадках сортування сміття", – зазначив міністр.
Свого часу в Європі побутові відходи сортувалися вдома, оскільки на той час була відсутня спеціальна техніка, яка дозволяла б сортувати сміття на точках видалення відходів.
"Припустімо, ми в Києві запропонували би сортувати сміття, як в Мюнхені, – у шість окремих пакетів. Кожен господар повинен зібрати все сміття у різні пакети, потім винести їх до різних контейнерів, на вулицю. Справа у кількості машин, які будуть приїздити, щоб все це вивезти…У той час, як в українських містах один з найбільших забруднювачів повітря – транспорт. Тобто, змагаючись за сортування сміття, ми лише будемо стимулювати забруднення повітря вихлопними газами", – розповів Остап Семерак.
Водночас він зазначив, що є прихильником запровадження сортувальних ліній на місцях видалення відходів.
"Якщо брати Швейцарію, там 100% твердих побутових відходів переробляється. А в Україні – 95% вивозиться на полігони. Але ж в Україні досі немає сортувальних ліній. І хоча інвестори готові будувати такі підприємства – не один рік оббивають пороги місцевих органів влади – віз не зрушив з місця", – розповів міністр.
"Для мене це не пусте питання, бо вся процедура з сортування і переробки повинна бути екологічно-безпечною і призводити до сталого, раціонального використання ресурсів. У той же час такі відходи, як мастило, можуть бути ресурсом для якихось виробництв. На мій погляд, це – величезна проблема. Але є надія, що у законі, який до кінця року буде надано Верховній Раді, ця новела з'явиться", – резюмував міністр.
http://konkurent.in.ua/news/ukrayina/9426/sortuvannya-smittya-povinno-vidbuvatisya-ne-vdoma--ministr-ekologiyi-ta-prirodnih-resursiv.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео