Біля сіл Сирники та Брище будують екологічно небезпечний об`єкт

БЛОГИ  »  Валентина Куць

28.10.2016, 16:48      Валентина Куць     

Селяни кажуть що будівництво на ділянці для встановлення печі ведеться надшвидкими темпами. Коли люди прийшли блокувати роботи, тут саме розвантажували обладнання для електропостачання. 

Сьогодні поспілкувалась з інспектором ДАБІ у Волинській області. Нещодавно як депутат селищної ради Рокині написала туди заяви про незаконне будівництво, яке ведуть на орендованій ділянці, поблизу сміттєзвалища у селі Брище.

Кілька тижнів тому там почалось будівництво, на якому планують встановити піч для спалювання відходів. Дозвіл на встановлення такої печі надала Рокинівська селищна рада своїм рішенням ще у квітні. Обурені селяни зібрали після цього сотні підписів, та провели кілька зборів, проте до них ніхто не дослухався. Тоді вони розпочали протест.  

Виявляється, що інспекція у Волинській області вже провела перевірку цього будівництва і наклала штрафи на підприємство «Центр переробки та утилізації відходів», яке орендує ділянку площею понад 6 га поблизу сміттєзвалища. 
Але головна проблема в тому, що це підприємство будує екологічно небезпечний об`єкт. Ось що каже з цього приводу інспектор Ігор Возний:

– Проектна документація розроблена, ми даємо дозвіл на початок робіт. Вони подали декларацію на початок виконання будівельних робіт. І ми цю декларацію не зареєстрували, бо такі підприємства підпадають під 5 категорію складності. Це те, що вони є екологічно небезпечні підприємства. І в цьому напрямку я наклав штрафні санкції за заниження категорії складності і за початок виконання будівельних робіт. Перевірка відбулась із 12 по 17 жовтня. 
На сьогоднішній день дозвільних документів немає. В процесі перевірки були виявлені порушення і віповідні акти і протоколи розіслані власнику та підряднику. Накладені штрафні санкції за розпочаті роботи без дозволу.

Інспектор каже, що на будівництві не прийняли від нього припису, бо представник відмовився підписатись, а від самої фірми там нікого немає. 
За словами інспектора проектанти цього будівництва не врахували рівень екологічної небезпеки. А проектну документацію їм робило приватне підприємство «Тола» із с. Зміїнець Луцького району.

Всеукраїнський центр ліцензування та сертифікації будівництва виділяє 5 категорій складності обєктів. До 5 категорії відносяться:

- об`єкти нафто - і газодобувної, газопереробної, металургійної, хімічної та інших галузей промисловості, обладнані пожежно - і вибухонебезпечними ємкостями і сховищами рідкого палива, газу та газопродуктів, особливо при їх зберіганні під тиском (технологічні трубопроводи, апарати, котли, газгольдери, ізотермічні резервуари ємністю понад 10 тис. кубометрів, резервуари для зберігання нафти і нафтопродуктів ємністю 30 тис. кубометрів і більше, посудини високого тиску тощо);

- Об`єкти хімічної, нафтохімічної, біотехнологічної, оборонної та інших галузей, пов`язаних з використанням, переробкою, виробництвом і зберіганням хімічно токсичних, вибухо - і пожежонебезпечних речовин і промислових вибухових матеріалів, біологічно небезпечних речовин тощо;

- Об`єкти вугільної та гірничорудної промисловості, з небезпекою пожежі, вибуху і газу відповідно до класифікації Держнаглядохоронпраці.

Повний перелік можна глянути за посиланням вище.

Думаю, що такі об´єкти не повинні розміщувати поблизу населених пунктів.

Нагадаю, що вчора селяни оголосили про безстрокове блокування полігону твердих побутових відходів та орендованої ділянки, на якій будують цей об´єкт.

Чекаю від архбудінспекції письмової відповіді на зверення щодо законності будівництва та дозволів. Від поліції теж чекаю відповіді - хто проводить будівельні роботи на ділянці, чи законно проводить, що там роблять невідомі особи, які представляються охоронцями, за якою статтею відкрито провадження у цій справі?

Крім цих ще дуже багато питань у цій справі

http://4vlada.com/blogs/952/50567

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео