Синютка: Львів має оголосити конкурс на проект рекультивації Грибовицького звалища

Грибовицьке сміттєзвалище. Фото: ГУ ДСНС України у Львівській області
Грибовицьке сміттєзвалище. Фото: ГУ ДСНС України у Львівській області

Львівська міськрада як власник Грибовицького сміттєзвалища має оголосити міжнародний конкурс для виготовлення проекту рекультивації звалища. Технічні завдання вже розроблені Львівською ОДА.

Про це 10 листопада на прес-конференції повідомив голова ЛОДА Олег Синютка.

Як зазначив О. Синютка, проекти і рішення, які досі пропонувала мерія Львова щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, – «рішення, які підлаштовувалися під ту чи іншу компанію», а такого не повинно бути. Тому ЛОДА вже розробила технічне завдання на оголошення міжнародного конкурсу на проектування рекультивації звалища.

«Є два напрямки рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Перше, щодо якого є звернення трьох компаній, – накриття сміттєзвалища плівкою, ґрунтом і створення системи відбору біогазу. Інше – встановити завод, для якого усе, що є на Грибовицькому сміттєзвалищі, було би сировиною для переробки і для виготовлення біодизелю», – повідомив голова ЛОДА.

«Принципово важливо не підлаштовувати технічні рішення під політичне замовлення, а при правильному технічному завданні оголосити міжнародний конкурс і вибрати правильну систему перетворення й обробки Грибовицького сміттєзвалища», – додав він.

О. Синютка також підкреслив, що сміттєва проблема – «це не та проблема, де можна вирішувати політичні амбіції чи проводити дискусію».

«Ми маємо розуміти, що власником твердих побутових відходів на території міста є міська рада, і попри наші великі зусилля без прийняття рішення міської ради про сортування, складування чи передачу в управління поводження з ТПВ – не може бути наступних кроків. Але я переконаний, що ми тут будемо працювати в унісон, і місто прислухається до наступних речей – оголосить міжнародний конкурс на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Без прозорого проведення конкурсу не буде довіри мешканців, а без довіри людей провести наступні кроки неможливо.

Місто також має бути готове укласти довготермінову угоду з власником сміттєпереробного заводу, тому що кінцеве рішення про початок будівництва будь-який власник прийме тільки після того, коли буде мати гарантовану можливість отримувати ТПВ з території міста», – зазначив голова ЛОДА.

Голова правління асоціації «Чиста країна» Віктор Ржоткевич повідомив про монтаж лінії сортування сміття на промисловій території біля Львова.

«Є усі підстави, щоб у листопаді провести пробний пуск цієї лінії і таким чином зменшити кількість відходів, які будуть потрапляти зі Львова чи довколишніх територій на потенційне звалище», – додав О. Синютка.

З його слів, наступне, що планується, – перейти від сортування сміття до виготовлення rdf-палива, яке би стало сировиною для цементних заводів у Івано-Франківській або Рівненській областях.

Також керівник області очікує рішення Уряду про встановлення обґрунтованих тарифів на послуги із сортування та переробки ТПВ.

Як повідомлялося, мешканці сіл Малехів, Грибовичі та містечка Дубляни, що поблизу Грибовицького сміттєзвалища, перекривали трасу Львів–Рава-Руська поблизу готелю «Варшава». Вимагали забрати трактори та іншу техніку з території поблизу сміттєзвалища, де, як вони стверджують, проводяться незаконні земляні роботи.

Раніше громада села Малехова, що поблизу Грибовицького сміттєзвалища, не підтримала пропозицію Львівської міської ради відновити вивезення сміття на сміттєзвалище для його стабілізації.

Чиновники Львівської міськради пропонували пресувати ТПВ на «сміттєвий камінь», який використовувати для укріплення схилу Грибовицького сміттєзвалища. При цьому для пресування сміття просували фірму ТОВ «Захід Ресурс Плюс» без жодного конкурсу.

Львівська ОДА підготувала три ділянки під сміттєпереробний комплекс для Львова та районів області.
http://zik.ua/news/2016/11/10/synyutka_lviv_maie_ogolosyty_konkurs_na_proekt_rekultyvatsii_grybovytskogo_988919

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео