За два роки побудують завод із переробки сміття


Автор: WWW.KYIVCITY.GOV.UA
Петро Пантелєєв: ”Вартість такого підприємства становить майже 40 мільйонів євро. Ціна може коливатися, залежно від потужностей”
Петро Пантелєєв: ”Вартість такого підприємства становить майже 40 мільйонів євро. Ціна може коливатися, залежно від потужностей”
Із 28 серпня почався конкурс між охочими збудувати для столиці завод із переробки сміття. Потенційний інвестор має показати технологію, наявність землі під завод, надати 1 млн євро гарантії. Конкурс триватиме до 28 вересня.
— Місто гарантує тривалий контракт, забезпечує необхідні для виробництва обсяги сміття й тарифи на послуги, — каже заступник київського мера Петро Пантелєєв, 43 роки. — Умови конкурсу суворі. Але ще на першому етапі повинні відсіяти компанії, які не мають потрібного досвіду й ресурсу. Щодо мільйона застави, то інвестор, який має намір вкласти в завод десятки мільйонів — зможе забезпечити таку суму.
Чому досі в столиці не збудоване жодне сміттєпереробне підприємство? Не було інвесторів?
— Проблема не в цьому. Останні два роки ми вели переговори із багатьма іноземними компа­ніями. Але наше законодавство не сприяє залученню інвестора в бізнес із переробки сміття в Україні. Закон "Про житлово-комунальні послуги" відповідальність за переробку непотребу покладає на перевізників, що його вивозять. Натомість інвестори хочуть мати гарантії не від комерційних підприємств, а від міської влади.
Яка технологія переробки сміття найбільш оптимальна?
— У першу чергу, це потужне підприємство механіко-біологічного циклу. На такому відходи спершу відсортовують люди й механізми. Скло, папір, пластик і все, що можна переробити чи використати повторно — відбирають. Із органічного сміття добувають газ метан. Маса, що лишається — компост, можна використовувати як добриво. Вартість такого підприємства приблизно 40 мільйонів євро.
Потужності підприємства вистачить для щорічної переробки третини київського сміття. Що робити з рештою?
— Сміття, яке не можна переробити, можна захоронити або спалити. Потрібні спеціальні підприємства, теплові електроцентралі на альтернативному паливі. Вони набагато безпечніші за нинішні ТЕЦ. Бачив такий завод у Баку. Його потужність — 500 тисяч тонн сміття в рік. У такий спосіб міста не лише вирішують проблеми сміття, але й перетворюють його на паливо для обігріву будинків. Київ має централізовану систему теплопостачання й також міг би використовувати ТЕЦ на альтернативному паливі. Це здешевило б вартість послуги теплопостачання.
Підприємство "Київспецтранс", що вивозить сміття із Києва, надало окремо пропозицію щодо будівництва заводу. Чому поза кон­курсом?
— Там ідеться про державне-приватне партнерство (51% акцій "Київспецтрансу" належить місту, 46,83% — приватному інвестору. — ГПУ). Тому заявка не підпадає під критерії конкурсу. Зрештою, це дає нам змогу почати будівництво підприємства механіко-біологічної переробки на 450 тисяч тонн сміття на рік, незалежно від результатів конкурсу. А якщо й там буде гарна пропозиція, то і її реалізуємо.
Хочемо створити повноцінний сміттєпереробний сегмент у Києві. Для цього потрібно три речі: інвестиційна модель, реалізована через конкурс, розвиток таких компаній як "Київспецтранс" і побудова підприємств за власний рахунок. Чи теж із залученням іноземних партнерів.
Хто буде фінансувати завод за проектом ­"Київспецтрансу"?
— Місто й приватний партнер разом. Підприємство зведемо за два роки.
Зараз Київ звозить третину відходів на полігон у село Підгірці Обухівського району. Чи буде це звалище функціонувати після відкриття заводу?
— Ні. Дата відкриття підприємства стане датою закриття полігону в Підгірцях. За домовленістю з тамтешньою громадою 2016 року ми мали закрити це звалище протягом двох років. Але тоді не знали, наскільки це дорого. Полігон потрібно вивести спершу з аварійного стану й правильно рекультивувати. Аби в подальшому ця територія була безпечною. Уже готовий проект реконструкції. Скоро покажемо план рекультивації.
Загалом закриття звалища обійдеться в майже мільярд гривень. 330 мільйонів цьогоріч вже заплановано на реконструкцію. 500–600 будуть витрачені в найближчі два роки на рекультивацію.
1,2 мільйона тонн сміття в середньому вивозять із Києва щороку. Приблизно 450 тис. т викидають на полігоні в селі Підгірці Обухівського району Київської області. Ще до 270 тис. т спалюють на спеціалізованому київському заводі "Енергія". Решту приймають інші полігони.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео