§ TURTLE NEWS: [WASTE] Жовківські селяни б’ють на сполох: ставки із фільтратом на Львівському сміттєзвалищі збільшилися на третину

Жовківські селяни б'ють на сполох: ставки із фільтратом на Львівському сміттєзвалищі збільшилися на третину

У суботу, 17 жовтня, в Народному домі села Малехова Жовківського району Львівської області відбулися збори громадян найближчого до Львівського сміттєзвалища мікрорайону, до якого входять вулиці Калнишевського та Садова. Люди дійшли висновку, що вони вже готові до консолідованих акцій непокори, бо в таких умовах, на думку селян, більше жити неможливо. Про це повідомив власкорові ЗІКу голова екологічної комісії Малехівської сільської ради Жовківського району Львівської області Анатолій Євтушенко.

З його слів, у зборах взяли участь депутати Малехівської сільської та Жовківської районної рад. Учасники цього зібрання констатували факт, що ставки фільтрату звалища представляють загрозу життю і здоров'ю людей, а також нищать довкілля. Анатолій Євтушенко каже, що опісля проведеного підняття дамб площа ставків з отрутою збільшилася на третину. Вивозити фільтрат КМП «Збиранка» не встигає. Незважаючи на величезні затрати бюджетних коштів, проблема не знята, а навпаки – загострюється.

Голова екологічної комісії Малехівської сільської ради Анатолій Євтушенко також поінформував ЗІК, що мешканці Малехова прийняли звернення до голів Львівських ОДА М. Кметя, обласної ради М. Сеника, Жовківських РДА М. Заболоцького, районної ради В. Яцури, в якому докладно розтлумачили «батькам» області та району, яка страшна загроза нависла над життям й здоров'ям, екологічною безпекою жителів села Малехова.

У цьому зверненні, зокрема, йдеться: «близько 500 м від села знаходиться Львівське міське сміттєзвалище, яке відноситься до 100 найбільш небезпечних об'єктів в Україні і є найбільшим полігоном твердих побутових відходів у нашій державі та Європі. Тут складовано мільйони тонн токсичних відходів промислових підприємств міста Львова.

Жовківська районна та Львівська обласна ради визнали, що звалище і прилеглі території є територією надзвичайної екологічної ситуації. Уже десять років населення вимагає проведення експертизи із залученням громадськості, однак влада вперто, незважаючи на чисельні рішення Жовківської районної та Львівської обласної рад та вказаної норми Закону, це ігнорує, применшуючи рівень небезпеки.

Мешканці села Малехова, проживають в безпосередній близькості до звалища. Конкретну небезпеку становлять ставки-накопичувачі фільтрату-суміші, фільтрату сміття та токсичних відходів, стоків з озер кислих гудронів, які безперервно течуть і проникають в підземні води, потрапляють у річку Малехівку, а також знаходяться під  присадибними земельними ділянками.

Перехоплення отруйного інфільтрату має забезпечити станція очистки фільтрату і новозбудовані накопичувачі фільтрату з непроникливим дном та стінками.

Львівська ОДА та Львівська обласна рада, Львівська міська рада мали б виконати свої зобов'язання за чотирьохсторонньою Угодою з Жовківською районною радою від 22 березня 2004 р.

Також до 15.7.2004 р. мала бути виконана екологічна експертиза і зроблені відповідні висновки.

До 1.11.2004 р. мало бути закінчено будівництво збірника інфільтрату і забезпечено його видалення

До 1.1.2005 р. мав бути виготовлений проект рекультивації та закриття звалища

До кінця 2005 р. в Малехові мав бути збудований водопровід.

Однак, незважаючи на акти громадянської непокори, все це не виконують.

Депутати Львівської міської ради на останньому засіданні комісії під головуванням В. Лясковської визнали, що станція переробки фільтрату ніколи не буде працювати, а є муляжем для списання мільйонів бюджетних коштів.

Будувати збірники фільтрату з непроникливим дном і стінками ніхто не збирається.

Натомість робиться видимість земляних робіт з вдосконалення існуючих протікаючих ставків накопичувачів фільтрату – через насипання високих дамб, щоб не було переливів. Також робиться видимість, що весь фільтрат вивозять на очисні споруди міста Львова.

На вимогу депутатів Малехівської сільської та Жовківської районної рад комісія Жовківської РДА ще 4 липня 2009 року встановила, що через спеціально зроблену систему стоки звалища зливаються в долину – перед нашими оселями, штучно створено болото фільтратів, територія між звалищем та автошляхом Рава-Руська – Львів, річка Малехівка постійно забруднюються, про що було складено відповідний акт.

Минуло 3 місяці, а належного реагування немає, очевидно Жовківська РДА цей акт в правоохоронні органи не надіслала».

Селяни  вимагають  негайного припинення забруднення території прилеглої до їхніх присадибних ділянок, будівництва водопроводу та відстійників фільтрату з непроникливим дном і стінками, закінчення будівництва очисних споруд на звалищі, прокладення каналізаційних труб зі звалища до Львівських очисних споруд – для переробки фільтрату, який  не зможе переробити очисні споруди на звалищі.

Серед інших вимог – негайний  початок державної екологічної експертизи за участі громадськості Малехова та Грибовичів; виконання чисельних рішень Жовківської районної та Львівської обласних рад з питань подальшого функціонування звалища.

Довідка ЗІКу.

Нагадаємо, що в Жовківській районній раді Львівської області створено депутатську групу «Самоврядна Жовківщина», в яку входять 17 депутатів: в основному – це мешканці сіл Грибовичів, Малехова та міста Дубляни – ці населені пункти потрапляють у зону негативного впливу Львівського сміттєзвалища. Група «Самоврядна Жовківщина», яку очолює депутат всіх п'яти скликань райради, юрист Ігор Максимів, ініціювала, зокрема, детальні розгляди ситуації на Львівському сміттєзвалищі, звернення депутатського корпусу Жовківського району до центральних органів влади – щодо оголошення території Грибовицького сміттєзвалища зоною надзвичайної екологічної ситуації та інших звернень, підтриманих сесією Львівської обласної ради.

Зокрема, у першій декаді вересня  під час екологічного рейду членами депутатської групи «Самоврядна Жовківщина» виявлено на території Дублянської міської ради великі площі лісового фонду з грандіозними виливами кислих гудронів.

Жовківські депутати виявили за 2-3 км від Дублян, обабіч автошляху Львів-Київ, недалеко від межі з Пустомитівським районом 3 каскади ставків кислих гудронів – площею близько 0,5 га.

Депутати наголосили, що їх особливо турбує те, що дощові потоки багато років змивали ці страшні витоки під землю, і вони, очевидно, потрапили в джерела питної води, які знаходяться за 500-600 м від гудронів.

За словами народних обранців, неподалік цієї гудронової дороги Жовківською РДА визначена оглядова земельна ділянка для фанів, що прибудуть у Львів на Чемпіонат Європи з футболу «Євро-2012», а також знаходиться й інший об'єкт життєдіяльності, статус якого несумісний з сусідством з цією заразою.

Під час рейду депутати з «Самоврядної Жовківщини» почали виясняти: чиї це гудрони, що з ними робити? І дійшли висновку, що очевидно ці гудрони колись були вивезені зі Львова.

«Чому така ситуація замовчувалася владою, а населення про це офіційно не попереджено? Адже неподалік – городи жителів міста Дубляни та дачі. Саме тому це питання обов'язково буде винесене в порядок денний сесії Жовківської райради», – поінформували ЗІК члени рейдової бригади.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео