§ TURTLE NEWS: [WASTE] Сміттєспалювальний завод у Тернополі: міфи та реальність

Іноземний інвестор що обіцяє збудувати в Тернополі  сміттєпереробний завод викликає занепокоєння ,- екологи

Photograph of the Demonstration Facility in Yblin, Israel
В пресі з'явились повідомлення, що Тернопільський голова підписав угоду з ТзОВ "Грін-Енерджи-Юкрейн" (дочірньою  структурою EWS холдингу) щодо спорудження в Тернополі сміттєпереробного заводу.


На думку екологів, підписувати подібні угоди зарано, адже, на сьогодні немає ані результатів громадського обговорення, ані проекту, ані висновків екологічної експертизи, а отже, певності, що такий завод буде безпечний.
"Загалом, дуже багато питань виникає, щодо компанй, які сьогодні заявляють про наміри збудувати в Тернополі сміттєспалювальний завод з <<технологію найвищої якості у світі>>. - каже голова ГО "Бюро екологічних розслідувань", адвокат, Дмитро Скрильніков. - Так виглядає, що рішення про будівництво заводу  фактично прийняте, але ж це суперечить екологічному законодавству, адже такому рішенню мала би передувати оцінка впливу на навколишнє середовище проекту, державна екологічна експертиза, тощо. Також, стоїть питання про досвід компанії. Наскільки нам вдалось з'ясувати, реально функціонуючих заводів на сьогодні у EWS холдингу немає. У Тернопільській міськраді звучали заяви, що такі (такі чи подібні важко було зрозуміти) заводи вже існують ледь не по всьому світі але де вони?  Конкретних адрес, результатів їх діяльності та впливу на довкілля чи де їх знайти ніхто не сказав…

На сайті компанії ТзОВ "Грін-Енерджи-Юкрейн" (який, доречі, нещодавно з'явився), під заголовком "Типовий завод газифікації відходів" розміщено фото ніби то існуючого заводу http://www.green-energy-ukraine.com/gasification-of-msw.php, але насправді це чи не єдина функціонуюча демонстраційна установка яку нам вдалось знайти. (Див. на фото) Вона існує в Ізраїлі і про неї можна  довідатись на сайті http://www.eer-pgm.com/en-us/facilities/israeli/  (англійською), вона має потужність усього 500 кг\год та не є промисловою установкою по спалюванню відходів з метою використання для комерційних потреб. Це фактично лише пробний демонстраційний об'єкт у стадії випробування...".

Сама компанія EWS холдинг лімітед була створена лише у 2006 році, а згідно даних офіційного реєстру до квітня 2008 вона називалась KINTBURY HOUSING LIMITED (судячи з назви - структура займалась житлом чи нерухомістю). В квітні 2008 вони змінили назву на EWS PUMPING LIMITED і лише в серпні 2008 змінила назву на EWS HOLDINGS LIMITED. В реєстрі, де мало б бути зазначено, в якій сфері працює холдинг, написано «інший бізнес».

Ми знайшли наступні дані в офіційному реєстрі Великобританії:
Name & Registered Office:
EWS HOLDINGS LIMITED
3 CHESTNUT CLOSE
FAWLEY
WANTAGE
OXFORDSHIRE
ENGLAND
OX12 9YW
Company No. 05682278

Company Type: Private Limited Company
Nature of Business (SIC(03)):
7487 - Other business activities

Previous Names:
Date of change           Previous Name
15/08/2008      EWS PUMPING LIMITED
25/04/2008      KINTBURY HOUSING LIMITED

Доречі, крім цієї компанії там також є дані про зареєстровані у минулому році компанії в із зазначенням України та Гани у назві.

Name & Registered Office:
EWS (UKRAINE) LIMITED
c/o ANGUS BRETON
POND HOUSE
WOOLSTONE
FARINGDON
OXFORDSHIRE
SN7 7QL
Company No. 05682542
Previous Names:
Date of change           Previous Name
26/05/2009      WANDSWORTH HOUSING LIMITED

"Сьогодні у нас виникають побоювання, адже, кілька років тому у Львові вже був скандал з так званим "інвестором", що мав побудувати сміттєпереробний завод для міста. Тоді з'явилась шведська компанія , яка дуже красиво намалювала райдужні перспективи та золоті гори і Львівська міськрада з ними договір теж уклали... А коли ми перевірили , виявилось що взагалі така фірма в Швеції не зареєстрована , а один з її гендиректорів працює в маленькому містечку таксистом" - каже Дмитро Скрильніков.

"Не зважаючи на те, що на відміну від шведських таксистів у Львові, іноземна компанія є зареєстрованою, сьогодні у нас виникає чимало питань щодо діяльності цієї фірми та можливості реалізувати проект пов'язаний з екологічною небезпекою .
Адже, вигладає це так: з'являється іноземна компанія з гарною назвою і представницьким директором. Демонструє відеоролік з гарною музикою і презентацію з картинками, обіцяє гроші звідусіль - кліматичні та з інших фондів.  Також демонструє зроблений сайт, на якому загальні фрази про відходи і зелену енергію, жодних конкретних адрес заводів чи інших реалізованих проектів немає. Єдина адреса, яка зазначена – це адреса офісу у Південній Африці Потім, створюється інше вже зареєстроване в Україні ТзОВ, яке фактично несе відповідальність лише в межах статутного фонду, і тут їм відразу угода на 25 років, 5 га землі, котельня комбайнового заводу і сприяння в отриманні дозволів.."- каже юрист ГО "Бюро екологічних розслідувань".

На скільки відомо, компанія планує також будувати сміттєспалювальний завод  в Калуші.

Далі буде…

За матеріалами ГО «Бюро екологічних розслідувань»

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео