Побутові відходи хочуть прирівняти до біомаси, щоб спалювати сміття по «зеленому» тарифу

Опублікований 28 Березень 2017 Євгенія Каблучка (author)

Профільний комітет Верховної Ради днями розглянув Проект Закону «Про ринок електричної енергії України», у якому поняття «зеленого тарифу» розширене. Відповідний законопроект пропонує називати побутові відходи біомасою, і заробляти підприємцям на їх спаленні по «зеленому тарифу». З цього приводу одні екологічні експерти говорять, що спалювання сміття призведе до викидів токсичних речовин в повітря, інші, що спалювання відходів попри негативну сторону  – успішний крок у поводженні з побутовими відходами.

23 березня 2017 року Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендував парламенту прийняти в другому читанні і в цілому законопроект про ринок електричної енергії України. Таке рішення профільного комітету збурило екологічну спільноту України. У чому справа?

До альтеративних джерел енергії пропонують додати й побутові відходи. Про це стало відомо з Порівняльної таблиці до проекту Закону України «Про ринок електричної енергії України». У ній йдеться, що у статті 1 другий абзац викласти у такій редакції «альтернативні джерела енергії — відновлювані джерела енергії та вторинні енергетичні ресурси, до яких належать доменний та коксівний гази, газ метан дегазації вугільних родовищ, побутові відходи, перетворення скидного енергопотенціалу технологічних процесів».

Далі пропонується доповнити Закон статтями 9 (1) і 9 (2) такого змісту: «… Для цілей цього Закону біомасою вважається не викопна біологічно відновлювана речовина органічного походження, здатна до біологічного розкладу, у вигляді продуктів, відходів та залишків лісового та сільського господарства (рослинництва і тваринництва), рибного господарства і технологічно пов'язаних з ними галузей промисловості, а також складова промислових або побутових відходів, здатна до біологічного розкладу». Тобто, побутові відходи хочуть прирівняти до біомаси, тим самим давши «зелене світло» для вироблення електричної енергії з біомаси. Іншими словами, вироблення – значить спалювання.

Варто зазначити, що пропонували внести правку, яка б визначала цілі побутових відходів для цього закону.  Хотіли визначити побутовими відходами такі відходи, які є попередньо розподілені (роздільно зібрані та/або відсортовані) відходи, що утворились в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках,та які не містять небезпечних відходів (елементів) та ресурс оцінних компонентів (пластик, скло, папір, метал), утилізація яких може створити небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини». Проте цю правку відхилили і не внесли в статочну редакцію закону.

Чи не загрожує спалювання побутових відходів довкіллю? Євгенія Аратовська, засновниця громадського проекту «Україна без сміття» назвала спалення сміття в Україні цинізмом найвищої проби. У публічному дописі на власній сторінці у соцмережі вона пояснила, чим загрожує спалювання побутових відходів:

«Несортоване сміття містить небезпечні відходи, часто радіоактивні відходи (так, приватні онкоклініки полюбляють підкидати бинти пацієнтів у звичайні смітники).

Небезпечні відходи - це ртуть (лампочки, термометри), електроприлади(містять важкі метали), батарейки та акумулятори, лакофарбова продукція, рідка хімія, ліки, пластики(найстрашніші - ПВХ та полістирол - пінопласт).

Все це полетить у повітря. Ніякі фільтри не врятують (до речі - система фільтрів та обліку на 1 заводі коштують 15 млн євро) - бо діоксини та фурани (канцерогенні сполуки - визивають рак) не можна вловити нічим - ані електричним фільтром, ані вугільним фільтром чи вапняним молочком. Ніякі надвисокі температури не рятують від цих сполук - ні 1000 ні 1200 градусів.

Також у ТПВ міститься до 35% цінної вторсировини - паперу, скла, металів та пластиків. По найскромнішим підрахункам ціна вторсировини, яку ми викидаємо на звалища кожного року - більше 5 млрд гривень!»

Інший експерт в сфері екології вважає, що спалення сміття – це крок вперед, адже з'являється хоч якась технологія в сфері поводження з твердими побутовими відходами. Про це «ЕнергоЛайфу» розповів Юрій Голік – голова Екологічної ради Полтавщини, кандидат технічних наук, доцент, професор ПолтНТУ , в. о. завідувача кафедри прикладної екології та природокористування.

Юрій Степанович повідомив, що наразі механізм спалювання сміття працює і в Європі, проте тенденція зменшується.

Щодо Полтавщини, в рамках реалізації Субрегіональної стратегії поводження з побутовими відходами, в області побудують  кілька сміттєпереробних заводів, де буде передбачена технологія термічного знешкодження сміття.

Також професор пояснив, що спалювання сміття все ж передбачає викиди токсичних речовин в атмосферу:

«Там не буде всієї таблиці Менделєєва, проте  спалювання сміття забезпечить великий букет токсичних викидів.

При спалюванні  за температури 1100-1400 градусів по Цельсію там фактично все буде вигорати. Фільтри приберуть тверді частки сажі та попіл. Можна домогтися 100% очистки по попелу та сажі, а по небезпечним компонентам – практично ні».

Наразі законопроект, який передбачає спалювання побутових відходів, очікує другого читання у Верховній Раді. Після ухвалення його народними депутатами документ має підписати президент. Тільки потім він набере чинності.

До речі, 27 березня на сайті електронних петиції до Президента України  Євгенія Аратовська зареєструвала звернення. У ньому вона закликає попередньо сортувати сміття, а потім спалювати залишки, які не містять небезпечних відходів і не придатні до переробки. Ознайомитися з петицією можна тут.

ЕнергоЛайф.інфо

http://energolife.info/ua/2017/Energy/3027/%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%96-%D0%B2%D1%96%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%87%D1%83%D1%82%D1%8C-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D1%96%D0%B2%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-%D0%B1%D1%96%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D1%89%D0%BE%D0%B1-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D1%8E%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D1%96%D1%82%D1%82%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%C2%AB%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83%C2%BB-%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%84%D1%83.htm

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео