§ TURTLE NEWS: [WASTE] Нове сміттєзвалище для харківських відходів все ще не готове

Альтернатива існуючому сміттєзвалищу в Дергачах (вона вичерпала свої можливості) готова наполовину. Комунальники будують другу чергу полігону. За графіком, роботи мають завершитися вже в цьому році - у липні-серпні, пише «Газета по-харьковски»

Тут вже є фундамент, спеціальна плівка на дні, гравій поверх неї, чотири оглядові свердловини з різних сторін (за їх допомогою перевіряють рівень забруднення грунтових вод). Коли роботи закінчаться, загальна площа Дергачівського звалища буде більше 13-ти гектарів.

Фахівці запевняють: друга черга полігону - і масштабно, і сучасно. Будують за німецькою технологією. Нове звалище буде приймати в три рази більше сміття, ніж діюче.

За словами бригадира на будівництві полігону, завдяки перфорованим трубам, весь фільтрат потраплятиме до відстійника.

Так званий «відстійник», куди буде стікати фільтрат, майже готовий. Залишилося тільки добудувати дах і переходити до іншого резервуару, говорить бригадир ділянки. Звідти бруд будуть викачувати спеціальні машини і вивозити на очисні споруди.

Виктор Китанин, директор Департаменту комунального господарства: «Роботи на Дергачівському полігоні ведуться за графіком, і у зазначений термін вони будуть виконані. На сьогодні, ви знаєте, дуже жорсткі вимоги висловлюють органи санітарного нагляду, екологічні, вони періодично бувають на місцях, і жодного зауваження по ходу виконання робіт поки що немає».

Вимоги санстанції та екологів, про які говорить Віктор Китанин, одного разу ледь не стали приводом для закриття одного з головних звалищ міста. У квітні 2007-го головний санлікар області Іван Кратенко виніс постанову про призупинення роботи полігону - там не було оглядових свердловин, тому фахівці не могли визначити, що відбувається з грунтовими водами. Тоді ж, після попередження санстанції, міська рада виділила гроші на будівництво свердловин, і полігон не закрили.

Зараз Дергачівський сміттєвий полігон працює на повну. Автомобілі з різних районів міста йдуть нескінченним потоком. До тих пір, поки нову площадку для сміття не побудували, відходи везуть на стару. Пропускна потужність останньої, говорять на смітнику, витримає до грудня цього року.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео