§ TURTLE NEWS: [WASTE] Сміття обігріє Троєщину

Головне управління комунального господарства КМДА оголосило тендер на розроблення проекту будівництва сміттєспалювального заводу поблизу ТЕЦ-6 у Деснянському районі.

В умовах тендера зазначається, що проект має бути розроблений із січня 2010 до червня 2011 року. Тендер заплановано на 29 грудня.

Нагадаємо, як розвивалася ситуація навколо цього питання. Необхідність спорудження сміттєспалювального підприємства обґрунтовують тим, що потужності основного полігона для захоронення відходів №5, розміщеного в Підгірцях, практично вичерпані. За оцінюванням фахівців, через три роки утилізувати тверді відходи там буде неможливо. Київ виробляє близько одного мільйона тонн сміття на рік, 200 тис. з яких спалює завод «Енергія», а решту забирають полігон №5 та невеликі смітники, розташовані в області. Новий завод зможе утилізувати 500 тис. тонн твердих побутових відходів щороку.

На сесії Київради депутати остаточно прибрали перепони для будівництва заводу біля ТЕЦ-6, на вулиці Пуховській, 1-А, на ділянці площею 5,05 га, замінивши в призначенні раніше відведеної з цією метою земельної ділянки слова «сміттєспалювальний завод» на формулювання «ТЕЦ на поновлюваному паливі». За відновне паливо в цьому випадку правитимуть тверді побутові відходи. Ефективність розміщення заводу саме на Троєщині фахівці пояснюють двома чинниками: по-перше, близькістю ТЕЦ-6, куди йтиме енергія після спалювання сміття, а по-друге, розведенням транспортних потоків різними частинами міста.

За підрахунками експертів, енергії, виділеної в результаті спалювання сміття, вистачить для обігрівання половини троєщинських будинків. Щодо екології, то, за розрахунками, підприємство буде розташоване за два з половиною кілометри від найближчого житлового будинку.

Рішення про створення сміттєспалювального підприємства ухвалили ще на початку минулого року. Після цього було оголошено інвестиційний конкурс, на який надійшла лише одна заявка – від австрійської енергетичної компанії EVN AG, котру й було затверджено як переможця тендера. Однак згодом КМДА скасувала підсумки конкурсу через висунення іноземною компанією неприйнятних умов підписання інвестиційного договору.

Проте столиці без сміттєспалювального заводу не обійтися. Цим і пояснюється нинішній конкурс. Тим паче, що в листопаді КМДА заявила, що розраховує залучити кредит Японії під держгарантії для побудови двох сміттєспалювальних заводів.

Кирило Касаткін, «Вечірній Київ»

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео