§ TURTLE NEWS: [WASTE] У Донецьку відбудеться сміттєвий переворот?

 

Перед новим роком в Україні традиційно проводяться муніципальні конкурси на право надавати ті або інші послуги населенню. Як правило, на цих конкурсах відбирається декілька компаній, з якими потім і укладають договори. Але інколи трапляється, що та або інша сфера комунальних послуг віддається на відкуп одній компанії, і нічого хорошого це городянам не приносить. Подібна небезпечна ситуація виникла зараз в Донецьку, де німецька компанія "Ремондіс" розраховує на перемогу в конкурсі з надання населенню послуг вивезення відходів в масштабах всього міста.

Хто вивозитиме сміття в Донецьку, стане відомо на початку січня. Раніше райони міста були розподілені між 7 перевізниками, але, за наявною інформацією, "Ремондіс" претендує на статус єдиного оператора. Німці, нібито, розраховують перемогти в конкурсі, запропонувавши найнижчий тариф. Чим така ситуація може обернутися для жителів шахтарської столиці? Давайте спробуємо розібратися.

Пропозиція низького тарифу німецькою компанією може переслідувати, ймовірно, лише одну мету: закріпитися як монопольний перевізник сміття у всьому місті. Але ніхто не дасть гарантій, що тариф залишиться незмінним. Навпаки, існує висока вірогідність, що після перемоги в конкурсі його дуже швидко переглянуть у бік збільшення. Зовсім недавно "Ремондіс" провернула такий "фокус" в Павлограді (Дніпропетровська область). Почавши працювати в місті навесні цього року, вже влітку німці подали заявки на підвищення тарифу. І якщо ще в серпні жителі Павлограду платили за вивезення сміття близько 3 грн. з людини, то вже в листопаді їм за цю послугу потрібно було викладати 4,24 грн. щомісячно. Але підвищення тарифу більш ніж на 40% - далеко не межа. Є інформація, що ці тарифи зрештою доведуть до рівня 16,47 грн. з людини. Та ж історія раніше повторилася в Запоріжжі та і, взагалі, практично у всіх містах, де працює німецька компанія. До того ж, німці з початку роботи компанії в Україні неодноразово заявляли, що наші тарифи економічно необгрунтовані. І раптом, після таких заяв - відвертий демпінг у Донецьку. Навряд чи можна сумніватися в тому, що низький тариф - це лише наживка на гачку, яким "Ремондіс" планує зловити велику рибу, ставка в крупній грі за монопольне положення з відповідними прибутками в найближчому майбутньому.

Далеко не факт, що донеччани отримають якісну послугу. Так, в Запоріжжі, де німецькій "Ремондіс" вперше удалося закріпитися, ситуація з вивезенням сміття далеко не райдужна. З недавніх повідомлень ЗМІ стало відомо, що протікаючі сміттєві баки стають справжньою смердючою проблемою для жителів Запоріжжя. Це визнає і керівництво компанії "Ремондіс", яка займається збором і вивезенням відходів. Подробиці цієї сміттєвої проблеми з'ясовували журналісти запорізького ТРК АЛЕКС.

Трохи раніше, в липні цього року, Запоріжжя сколихнула страхітлива звістка: під колесами сміттєвозу фірми Ремондіс загинула жінка. За інформацією ДАІ, багатотонний сміттєвоз, повертаючи ліворуч, не пропустив (або просто не помітив?) 57-річну жінку. В результаті грубого порушення правил дорожнього руху жінка загинула, за цим факом порушена кримінальна справа.

Ще раніше, в березні цього року, відомий запорізький журналіст Артем Тимченко, головний редактора газети "Іскра", в своїй авторській передачі "Право знати" провів журналістське розслідування. Тимченко шукав відповіді на питання: що приховують співробітники фірми Ремондіс (нині вони завідують полігонами твердих побутових відходів у місті), не пускаючи представників ЗМІ на полігони ТБО, що саме залучило нашого дорогого бургомістра у фірмі "Біогаз Україна" (яка тепер (не вимагаючи ні копійки з міського бюджету) розроблятиме біогаз з ТБО в свою кишеню).

На жаль, не дивлячись на горезвісну німецьку педантичність, переповнені контейнери з логотипом "Ремондіс" - звичайна картина для жителів міст, де працює компанія. Не виключено, що і Донецьк чекає та ж доля.

Говорити, що "Ремондіс" побудує роботу в Донецьку по-іншому і забезпечить високу якість послуг, щонайменше, наївно. Але одне можна сказати точно: від монополії ще ніхто не вигравав, окрім самого монополіста. Ну а про те, що ж все-таки буде з донецьким сміттям, достовірно можна буде говорити лише після оголошення результатів конкурсу. Благо, чекати залишилося недовго.

За матеріалами 24.ua
http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2010/12/31/222708

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео