§ TURTLE NEWS: [WASTE] Грибовицьке сміттєзвалище можуть віддати в оренду

Восени цього року чиновники Львівської міської ради планують оголосити новий інвестиційний конкурс з будівництва сміттєпереробного заводу на Грибовицькому сміттєзвалищі. "Ми ведемо переговори із Малехівською та Грибовицьким сільськими радами щодо виділення земельної ділянки. Завод реально побудувати не раніше 2011 року", - повідомив 5 травня під час брифінгу директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Юрій Голець.
"Щодо будівництва сміттєспалювального заводу, то для Львова це питання не на часі, оскільки за вивезення сміття на такий завод львів'янам треба буде щомісячно платити 100-150 грн", - додав Ю. Голець. Відносно ділянки під новий завод твердих побутових відходів для Львова, то чиновник повідомив, що зараз відновила роботу комісія, створена на розпорядження голови Львівської ОДА, з пошуку такої ділянки: "Люди не хочуть, аби на території їх району будували такий об'єкт, бо немає розуміння, що сучасне сміттєзвалище не забруднює екологію. Є ще ділянка на сміттєзвалище біля міста Стрия площею понад 100 га, але возити туди сміття занадто дорого. Є ідея передачі полігону в оренду тій самій "Гафсі"".
Він також розповів, що з вересня минулого року на Грибовицькому сміттєзвалищі ТзОВ "Гафса" веде роботи у межах програми ООН затвердженої Кіотським протоколом щодо дегазації полігону. Вартість робіт 3 млн доларів США."Це кошти, що виділяють за міжнародним договором. "Гафса" вже провела роботи з ізоляції глиною 26 га полігону, залишилось близько 10 га. Змонтовано дегазаційну установку з газогенераторними установками, які на виході дають електричну енергію. ТзОВ стверджує, що цей полігон можна експлуатувати ще до 2012 року, за умови переробки гудронів, які є на сміттєзвалищі, ще п'ять років", - зазначив Ю. Голець.
Електричну енергію, яка утворюється внаслідок проведення робіт з дегазації, а це близько 1 тис. кВт в добу, планується використовувати для потреб сміттєзвалища. Він розповів, що за рахунок бюджету Львова збудовано станцію очистки інфільтрату, який витікає з тіла полігону
Ю. Голець повідомив. що розглядається можливість залучення ТзОВ "Гафса" не лише до розробки проекту і роботи по першій черзі рекультивації полігону, а й на всі роботи з рекультивації сміттєзвалища та участі у проекті ТзОВ "Гафса", як генпідрядника: "Також ми зараз хочемо заключити інвестиційні угоди, із фірмами, що вивозять сміття, щоб вони виділили кошти на ремонт дороги до полігону. Ми плануємо оздоровити цього року 175 дітей з Грибович і Малехова".

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео