§ TURTLE NEWS: [WASTE] На зірваній сесії Жовківської райради планувалося оголосити Грибовицьке сміттєзвалище зоною надзвичайної екологічної ситуації

На зірваній сесії Жовківської райради планувалося оголосити Грибовицьке сміттєзвалище зоною надзвичайної екологічної ситуації
29 травня, до власкора ЗІКу звернулася група мешканців сіл, що примикають до Грибовицького сміттєзвалища (Жовківський район Львівської області) з проханням вияснити, чому не відбулася 27 травня позачергова екологічна сесія, і коли її будуть скликати вдруге. Люди кажуть, що вже не мають сили терпіти екологічну наругу, яку десятиліттями спричиняє Львівський міський смітник, вони також занепокоєні проблемою води.

Ситуацію пояснив у коментарі власкорові ЗІКу уповноважений представник групи «Самоврядна Жовківщина» в Жовківській райраді, що й ініціювала скликання цієї позачергової сесії та доклалася до розроблення відповідних проектів рішень, – Ігор Максимів. Він заявив, що всі 88 депутатів Жовківської районної ради були письмово попереджені за 11 днів до скликання цієї позачергової сесії.

На його думку, 27 травня склалася безпринцидента ситуація. Він є депутатом всіх п'яти скликань Жовківської райради, однак сесій депутати ніколи не зривали.

«Переконаний, що все це повۥязане з порядком денним. Екологічна комісія ради, а потім і вся президія ради схвалили проекти рішень, які передбачали звернення до Кабінету Міністрів України про безоплатне водопостачання в зоні депресійних лійок. Але інше Звернення мало стати головним – про визнання зоною надзвичайної екологічної ситуації території Львівського міського сміттєзвалища та прилеглих територій сховищ кислих гудронів. Потрібен указ Президента України за поданням Кабміну. Ми це аргументували», – наголосив Ігор Максимів.

З його слів, «ситуація небезпечна, тому неохідні особливі заходи з боку держави. Адже напередодні сесії пішли дощі та прорвало дамбу збірників інфільтрату звалища, в басейні ріки Західний Буг: витекло кілька тисяч тонн отруйного інфільтрату. І ця ситуація може повторитися».

«Що стосується зірваної сесії, то зареєструвалися більше половини депутатів. Тому голова райради не міг відкрити засідання, бо в залі більшості не було. Я не хочу наперед робити висновки, бо голова ради Володимир Яцура дав доручення комісії з етики вивчити цю ситуацію. Після цього ми скажемо своє слово. Одне хочу заявити твердо: громадських слухань на порядку денному не було. Доповідач з обох питань, член нашої депутатської групи «Самоврядна Жовківщина», голова екологічної комісії Ярослава Волос не сказала жодного слова. Зважаючи на те, що на сесію приїхало багато людей, усі депутати сільрад з Малехова та Грибович, я ознайомив присутніх за допомогою проектора з фотографіями, які наша група робила на звалищі протягом місяця. Фракція НРУ зробила заяву про підтримку наших пректів звернень, за що їм дякуємо», – висловив свої міркування в розмові з власкором ЗІКу депутат Жовківської райради Ігор Максимів і додав. – До речі, чільним питанням порядку денного сесії, що не відбулася, мало бути затвердженя низки програм, в першу чергу стосовно фінансування освітян, оздоровлення дітей з Жовківського району влітку. Так ось, я був приголомшений: з 11 депутатів-освітян відсутніх було аж 8 – на чолі з головою освітянської комісії…».

Довідка ЗІКу.

Нагадаємо, що депутати Жовківської районної ради (Львівська область) звернулися до голови Львівської ОДА Миколи Кметя з проханням про створення координаційної групи з вирішення проблем експлуатації Львівського міського сміттєзвалища за участі представників Львівських обласної ради та міської рад, Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області, Жовківських райдержадміністрації та райради, мера Дублян, грибовицького та малехівського війтів.

На пропозицію групи депутатів Жовківської районної ради відповідно до п.7 ст. 46, ст. 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» 27 травня скликано позачергову, 20 сесію Жовківської районної ради, де на порядок денний мали винести питання стосовно впливу Львівського міського сміттєзвалища на екологічну ситуацію в районі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео