§ TURTLE NEWS: [WASTE] Рівненське сміття заберуть німці

Уже за рік у Рівному може з'явитися довгоочікуваний сміттєпереробний завод. У проекті запуску такого підприємства братимуть участь три компанії — "Санком" і німецькі Dyckerhoff AG та FFK. Вчора міська влада підписала з інвесторами меморандум про наміри запустити в Рівному сміттєпереробний завод. Його поблизу сміттєзвалища побудує компанія "Санком", яка вже займається в місті збиранням сміття. Німецька компанія FFK перероблятиме відходи та вироблятиме з нього тверде паливо. Його для виробничих потреб використовуватиме ВАТ "Волинь-Цемент", яке належить німецькій групі Dyckerhoff AG.

— Місяць тому компанія "Санком" надала нам інвестиційну пропозицію, яка передбачає створення в обласному центрі європейської моделі збирання, сортування, транспортування, переробки та повторного використання сміття, — зазначив на зустрічі з учасниками проекту міський голова Рівного Володимир ХОМКО. — Рівне має шанс стати першим в Україні містом, яке реалізує такий проект. Його цілком схвалює міністр житлово-комунального господарства Олександр Попов, з яким я мав зустріч. З огляду на новизну міністерство готове взяти проект сміттєпереробного заводу під своє крило та надати статус пілотного.

Керівник міста зазначив, що тарифи на збір сміття для мешканців не мають стати "німецькими". Володимир Хомко допускає підвищення плати за збір і вивезення відходів на 15 відсотків. "Потрібно визначити такий розмір тарифу, який задовольнить всі сторони — владу, населення та інвесторів", — резюмував міський голова.

Будівництво заводу обійдеться в 14 мільйонів євро. Його проект міський голова планує винести на розгляд Рівнеради вже через місяць.
"Санком", яка будуватиме завод, також встановить у місті нові контейнери для роздільного збору сміття та надасть спеціальні сміттєзбиральні автомобілі.

— Рівне цікаве інвесторам через цементний завод компанії Dyckerhoff у Квасилові. Він може використовувати відходи як тверде паливо, — зазначив співвласник компанії "Санком" Сергій ЕСТРЕМСЬКИЙ. — З половини відходів, які неможливо повторно використати, FFK вироблятиме тверде паливо, яке використовуватиме "Волинь-Цемент". Ми два роки шукали партнера, який допоміг би запустити в Україні такий завод. З FFK і Dyckerhoff легко домовилися, бо вони спільно працюють у Польщі та Німеччині. У перспективі "Санком" планує побудувати в Західній Україні 10-15 сміттєпереробних заводів.

Зі свого боку, топ-менеджер компанії FFK Франц КОСІК підкреслив, що завод у Рівному може запрацювати за рік. Проте він попередив — для налагодження в місті європейської системи збору та переробки сміття необхідно до двох років.
http://www.ogo.rv.ua/articles/view/2010-05-07/18837.html?1273278669

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео