§ TURTLE NEWS: [WASTE] Рівненське сміття для німецького робота

Перший в Україні замкнений цикл зі збору та переробки сміття незабаром запрацює в Рівному. Його зголосилися організувати три німецькі компанії. Міністерство житлово-комунального господарства візьме цей ексклюзивний проект під свій супровід, аби у перспективі поширити його на інші області.

Представники трьох німецьких фірм - FFК, Санком та Діккергофф - провели публічну зустріч із міським головою Рівного Володимиром Хомком, якому давно не дає спокою ідея безвідходної переробки сміття.

- Я чимало їздив по світу і побачив, яким клондайком може бути звичайне побутове сміття, - розповідає Володимир Хомко. - Приміром, мудрі шведи перетворюють його на різні види енергії і вже навіть імпортують відходи з інших країн. Та один із німецьких сміттєпереробних заводів просто-таки вразив - казка! Там навіть сміття відбирає робот.

Тому міський голова, наче за рятівну соломину, вхопився за спільну пропозицію трьох німецьких фірм. Чому трьох? Бо FFК організує й налагодить роздільне збирання сміття на європейському рівні, Санком збудує сміттєпереробний завод і підготує для роботи персонал. А Діккергофф - власник ВАТ "Волиньцемент", що під Рівним, готовий перевести виробничий цикл підприємства на тверде паливо, отримане саме з рівненського сміття (його морфологію вже вивчено).

- З 1 квітня в Україні набув чинності закон, який передбачає роздільний збір та сортування сміття. Це своєрідне "зелене світло" для нашого проекту. Унікальність його в тому, що саме під Рівним розташований "Волиньцемент", готовий переробляти наші побутові відходи у запропонованому вигляді. Незабаром ми презентуємо проект громадськості.

Інвестори планують до кінця цього року спрямувати у Рівне 14 млн євро. Якщо всі формальності та організаційні моменти будуть виконані оперативно, рівненський сміттєвий клондайк запрацює вже за рік.

Інна ОМЕЛЯНЧУК

21.05.2010

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео