§ TURTLE NEWS: [WASTE] Тарифи на сміття не стануть «німецькими»?

Представники двох німецьких компаній «Dyckerhoff AG» та «FFK» спільно з компанією «Санком», яка вже працює у Рівному, заявили про намір збудувати сміттєпереробний завод. Обіцяють звести цей завод, який обійдеться інвесторам у 14 мільйонів гривень, впродовж року.

Минулого тижня було підписано відповідний меморандум намірів. Наступним кроком, на думку міського голови Рівного Володимира Хомка, має бути розробка чіткого графіка реалізації цього проекту. Також міський голова зажадав від інвестора гарантій стабільності їхньої роботи та детального опису використання сміттєвого полігона і, що найголовніше, гарантування, що тарифи на сміття для населення не стануть «німецькими».

— Я допускаю підвищення плати за збір і вивезення відходів на 15 відсотків, але не більше, — каже Володимир Хомко. — Розмір тарифу потрібно визначити такий, який задовольнить всі сторони — владу, населення та інвесторів. Загалом, якщо нам вдасться запустити цей проект, то він стане першим в Україні. Його цілком схвалює міністр житлово-комунального господарства Олександр Попов, з яким я мав зустріч. Міністерство готове взяти проект сміттєпереробного заводу під свою опіку. Щойно будуть підготовлені необхідні документи, винесемо питання будівництва сміттєпереробного заводу на найближчу сесію міської ради.

Передбачається, що будівництвом сміттєпереробного заводу займеться компанія «Санком», яка з минулого року працює в Рівному, надаючи послуги зі збирання та вивезення сміття. Крім того, «Санком» запровадить європейську систему збирання сміття — встановить нові контейнери для роздільного збору сміття, придбає спеціальні сміттєзбиральні автомобілі. Такі пропозиції компанія ще місяць тому подала міській владі.

Німецька компанія FFK перероблятиме відходи та вироблятиме з нього тверде паливо. Для виробничих потреб використовуватиме ВАТ «Волинь-Цемент», яке належить німецькій групі Dyckerhoff AG.

— Мене запевнили, що новозбудоване підприємство зможе використати до 80% сміття, яке знаходиться на місцевому полігоні, — зазначив пан Хомко. — Якщо робота буде вестися саме так, як запевняють представники німецької делегації, то нинішніх територій сміттєвого полігона вистачить для збору сміття аж до моєї пенсії. Крім того, зважаючи на масштабність цього проекту, не виключено, що нове підприємство перероблятиме сміття з Квасилова і зі Здолбунова, де знаходиться цементний завод.

Саме близькість цементного заводу до обласного центру, за словами співвласника компанії «Санком» Сергія Естремського, робить цей проект привабливим для інвесторів. Цементний завод, який належить компанії Dyckerhoff, може використовувати відходи як тверде паливо.

Ми два роки шукали партнера, який допоміг би запустити в Україні такий завод, — каже пан Естремський. — З FFK і Dyckerhoff легко домовилися, оскільки вони спільно і досить успішно працюють у Польщі та Німеччині у цьому напрямі. Після Рівного плануємо побудувати в Західній Україні 10-15 сміттєпереробних заводів.

Влад ІСАЄВ.
Рівне вечірнє №33, 13-5-2010

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео