§ TURTLE NEWS: [WASTE] Про полігон із селянами не домовилися

 
A A A
Размер шрифта:
Громадські слухання про облаштування тимчасового полігону складування сміття на території Миролюбівської сільради 23 січня так і не відбулися.

 Громадські слухання про облаштування тимчасового полігону складування сміття на території Миролюбівської сільради 23 січня так і не відбулися.

Громади Миролюбівки та багатьох навколишніх сіл зібралися у клубі села Лучки Тернопільського району. Втім, питання, куди Тернопіль має везти своє сміття, залишається відкритим. Жителі сіл однозначно проти розташування полігону і наразі не йдуть на компроміси.

"Не буде смітника - все"

На громадські слухання прийшло більше сотні жителів сіл, які проти розташування полігону. Сказати слово на захист своїх громад прийшли і місцеві настоятелі храмів. На слухання прибув голова облради Олексій Кайда, його перший заступник Сергій Тарашевський, голова Тернопільської райради Василь Дідух, а також представники партій і чиновники міськради. Мера Тернополя Романа Заставного на цій зустрічі не було. Замість нього поспілкуватися із селянами прийшла заступник міського голови Олена Лакома. Однак вони запитували, де міський голова і "що то за пані"? Пані Лакома повідомила, що мер уповноважив її прийти на засідання.

Селяни попросили владу міста спершу вивезти сміття, тоді, мовляв, вони підуть на контакт.

Ми просили Заставного, аби вивезли сміття. Якби ви хоча б один крок зробили назустріч людям, була б інша розмова, - вигукував із маси молодий чоловік, - а ви нічого не зробили, лише дурите нас.

Під час засідання люди гучно дискутували, сварилися та сперечалися.

Не буде тут смітника - і все!- голосно кричав юнак. - Забирайтеся звідси!

Жителі сіл також нарікали, що приміщення клубу надто мале, тут не можуть поміститися усі охочі. А багато людей стоять надворі і нічого не чують.

Погрожували карою Божою

- Громадські слухання слід перенести доти, поки чиновники не одягнуть куфайки, візьмуть граблі і підуть прибирати сміття, - закликала присутніх голова громадської організації "За чисте місто" Тетяна Білінська.

Подібні зібрання є переливанням із пустого в порожнє, заявив у виступі перед громадою парох сіл Сушин та Останці Теребовлянського району отець Василь.

Всі люди проти, для чого щось вирішувати, - каже отець. - Візьмемо фіри, завантажимо це сміття і повеземо до Тернополя. У нас є чудотворне джерело, туди люди пішки йдуть, а ви хочете отруїти це все.

Перед громадами виступали й інші отці, які пропонували посадовцям зробити собі полігон у Тернополі, і навіть погрожували їм карою  Божою, якщо підуть наперекір громадам.

Поставили свої вимоги

Посадовці намагалися заспокоїти селян. Мовляв, тут не конкурс - хто голосніше крикне. Поки голова пропонував створити секретаріат і погоджувальну раду слухань, його ніхто не слухав. На середину виходили люди, аби виступити.

- Чому ігнорують Дружбівську сільраду. Наше селище набагато ближче до Миролюбівки, ніж інші населені пункти, - заявив селищний голова Дружби Володимир Ваньо. - Ми проти полігону на цій території.

Врешті слухання таки не відбулися, їх перейменували на збори громадян. Під час цих зборів громада винесла свої вимоги. Найперше, люди хочуть, аби протягом двох тижнів вивезли сміття з території Миролюбівської сільради. Громади вимагають заборонити будь-які земельні роботи на землях Миролюбівської сільради, а акт на виділення міськраді земельної ділянки у Миролюбівці скасувати.

- Переносити громадські слухання немає сенсу, адже громада вже сказала свою думку. Ми - проти, - виступив ще один священик. -  Навіщо ще раз переживати ті самі емоції? Ми свою думку сьогодні сказали.

Нагадаємо, громадські слухання від 10 листопада депутати облради визнали такими, що пройшли з порушеннями закону і рішень ради. Тоді депутати зобов'язали робочу групу, створену для вирішення "сміттєвої проблеми", провести громадські слухання на території громад, де планують облаштовувати об'єкти складування чи переробки відходів.

http://20minut.ua/news/166942

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео