§ TURTLE NEWS: [WASTE] Хробаки проти сміттярки

На Яворівщині планують звести завод, де сміття сортуватимуть на вторсировину, а органічні відходи перероблятимуть на біогумус каліфорнійські хробаки

Через 15 місяців на Яворівщині розпоч не роботу унікальний сміттєпереробний завод, де основну роботу виконуватимуть… каліфорнійські хробаки. Саме таку технологію запропонували монгольські інвестори, які вже кілька років прагнуть почати роботу в районі. Черв'яки перетравлюватимуть непотріб і утворюватимуть речовину, яку використовуватимуть як добриво для ґрунту. Фахівці вважають, що така пожива для землі суттєво покращує урожай і, що не менш важливо, може стати джерелом додаткового прибутку для тих, хто перероблятиме сміття.

Щоправда, у районі уже точаться суперечки з приводу того, де саме буде розміщений новий завод. Із двох потенційних ділянок одна розташована за 300 метрів від Яворова, а друга – за 5 км від нього ж.

– Ми наполягаємо на тому, аби завод розмістили на території технологічного комплексу ДГХП "Сірка", що розташована за 5 км, – відстоює позицію Віталій Домашовець, мер Яворова. – Якщо сміття везтимуть на територію, що неподалік міста, то не уникнути забруднення Яворівського озера, на якому планують облаштувати відпочинкові зони. Будівництво заводу біля озера однозначно зайве…

У райдержадміністрації переконані, що варіант "Сірки" стане остаточним.

– Інвестори схиляються до того, що завод буде розташований на території технологічного комплексу "Сірка". Остаточні крапки розіставлять наприкінці жовтня, саме тоді інвестор з Монголії матиме зустріч із виконавцем робіт у Києві, – пояснює "Пошті" Роман Станко, заступник голови Яворівської райдержадміністрації.

За словами Володимира Губицького, заступника голови Львівської ОДА, технологія дасть змогу переробляти не лише нові відходи, а й дозволить розроб ляти старі сміттєзвалища. Таким чином завод перероблятиме сміття з усієї області. Натомість Роман Станко, пояснює "Пошті", що про такі амбітні плани неразі не йдеться.

– Говорити про розширення меж слід не раніше, ніж через декілька років після роботи у рамках Яворівського району, – пояснює "Пошті" Роман Станко. – Сміття збиратимуть з території не далі, ніж за 35 кілометрів від заводу. Потужність новобудови становитиме 350 тисяч тонн сміття за рік. Така робота забезпечить утилізацію того сміття, яке надходитиме і того, що накопичилося на Яворівщині. До прикладу, за останній рік тільки місто Яворів накопичило 11 120 тонн сміття, відтак про переробку непотребу області говорити не доводиться. Цей проект у районі планували понад 5 років, за цей час вартість будівництва зросла майже вчетверо і нині обійдеться інвесторам у 120 мільйонів євро. Зволікати нікуди, тому сподіваємося, що наступного року завод почне функціонувати…

За словами чиновника, одним із незаперечних плюсів заводу є відсутність негативного впливу на навколишнє середовище, позаяк сміття тут не спалюватимуть. Окрім того, мешканцям району не доведеться сплачувати більшу ціну за вивезення сміття. Щоправда, наразі невідомо, куди відправлятимуть ті матеріали, які не піддаються вторинній переробці. До прикладу, не всі види пластику сьогодні переплавляють, відтак заводу доведеться знайти місце для полігону захоронення чи утилізації окремого сміття.

Проект планували з 2004 року, але з різних причин інвестори відкладали початок робіт. Нині, вважають у районі, найкращий час почати переробку сміття, для якого на території вже бракує сміттярок.

Згідно з озвученими планами чиновників області, за рік-півтора Львівщина матиме два сміттєперобні заводи. Адже на черзі й будівництво заводу, який перероблятиме сміття, що вивозять зі Львова. Наразі за місце на території Грибович змагаються представники італійської та німецької фірм.
Мар'яна Вербовська
http://www.lvivpost.net/content/view/8399/230/

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео