§ TURTLE NEWS: [WASTE] А вони таки перекриють лінію швидкісного трамваю…

У справі столично-залізничного заводу зі спалення сміття виявилося кілька суперечливих моментів.
З одного боку, є привід радіти, адже до громади прислухалися. З іншого - не дуже, бо люди настільки не впевнені в кінцевому результаті, що загрожують перекрити сусідні з депо автомагістралі, у тому числі вулицю Борщагівську, якщо волю громади не буде виконано.


А що влада?
Місцева влада таки визнала волю громадян, про що свідчить офіційна відповідь КМДА на моє звернення щодо незаконної експлуатації небезпечного підприємства. Листом №012-1566 від 14.10.2010 мене повідомлено, що громада прийняла "рішення заборонити експлуатацію підприємства зі спалювання сміття (МПК-400) на території депо ст. Київ-Пасажирський та демонтувати дане підприємство".

Не менш адекватно відреагувала і прокуратура міста, що перейнялася "законністю позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 31.03.2010 про погодження проекту зі встановлення цього обладнання". Як зазначається в листі №07/4-22959-10 від 19.10.2010 на моє ім'я, "в частині наявності ознак корупції і фальсифікацій під час затвердження службовими особами МОЗ України висновку відповідне завдання направлено до МВС України".

Нарешті, МОЗ офіційним листом №05.01-10-Д-1/19/2126 від 13.10.2010 визнало законність моєї вимоги щодо проведення повторної державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Якщо вірити Головному санітарному лікарю п.Риженку, до 5 жовтня вже матиму її результати.


"І щуку кинули у річку..."
В учорашньому номері "Сегодня" оптимістично згадано про те, що відповідно до рішення громади завод припинив роботу. А також із посиланням на начальника Південно-Західної залізниці Олексія Кривопишина повідомлено, що наразі скандальне підприємство проходить перевірку на "шкідливість", від результатів якої залежатиме подальша доля "заводика". Крім цього у невеличкій замітці наведено запевнення представників Інституту гігієни і медичної екології ім.Марзєєва, який проводить експертизу установки, щодо готовності надати її результати в місячний термін.

Наче, все так, як і має бути. Та й замітка називається обнадійливо: "Мусорный завод закрыли"... Втім дещо, як завжди, потребує уточнень.

Перше. Ідеться не про долю заводу, а долю чиновників, що виконували першу державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 31.03.2010. Якщо буде виявлено факти фальсифікації адрес найближчих до заводу помешкань, формулювань нормативних актів та інших очевидних речей, їх притягнуть до відповідальності.

Друге. Долю заводу вже вирішено за підсумками громадських слухань: "закрити і демонтувати" - інші перспективи (незалежно від результатів повторної експертизи) ще раз підтвердять, як у нашій країні "шанують" право і волю громадян. Адже незаконність експлуатації заводу полягає не лише в тому, що проектанти мають фальсифіковані висновки СЕС. А й у тому, що вони не мають решти дозвільних документів. У тому числі, й позитивного висновку громадських слухань, без якого в свою чергу, не може йтися про погодження проекту головою Солом'янської райдержадміністрації та направлення на Державну екологічну експертизу.

Третє. Від повторної санітарно-епідеміологічної експертизи важко чекати об'єктивності - якщо вірити журналістам "Сегодня", її знову виконують "експерти" Інституту гігієни і медичної екології ім.Марзєєва, що вже відзначилися фальсифікованими висновками.

Погодьтеся, у підсумку маємо парадоксальну ситуацію - державну перевірку доручено виконувати установі, котра наразі перевіряється МВС України "в частині наявності ознак корупції і фальсифікацій" результатів попередньої перевірки.


І насамкінець
Щойно отримала чергове звернення від мешканців навколишніх будинків. Вони пишуть, що завод і досі експлуатують - із 1-ї години ночі до 5-ї ранку. Попри рішення громадських слухань і "щиросердні" запевнення місцевої влади ...
Втомлені двомісячною бюрократичною тяганиною люди зізнаються, що вже не вірять в обіцяне владою припинення експлуатації заводу. "Вони чекають на завершення виборів, аби не дратувати народ, а потім завод знову працюватиме цілодобово", - упевнені тамтешні мешканці.
А в приватних розмовах зізнаються, що готові перекрити сусідні з депо автомагістралі, у тому числі вулицю Борщагівську, якщо влада врешті-решт не виконає волю громади.
Леся Оробець, народний депутат від "Єдиного центру", для УП
28.10.2010  

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео