§ TURTLE NEWS: [WASTE] Сміттєві війни Бориславського мера

Сміттєві війни  Бориславського мера

Міська влада Борислава вирішила будувати сміттєспалювальний завод, замість сміттєпереробного. Власті готові запустити екологічно шкідливий проект, тільки щоб вигнати неугодну мерові фірму з ринку.

Збір, вивезення та переробки твердих побутових відходів (тобто сміття) є високоприбутковим бізнесом, а в Україні це ринок парадоксів. Хороша рентабельність разом з дорого затратними технологіями призвели до того, що «чужих» влада сюди не пускає, а «свої» не мають відповідних ресурсів для старту роботи. Про перипетії з Грибовицьким сміттєзвалищем під Львовом Вголос писав вже неодноразово, хоча цей полігон є не єдиним проблематичним в області. Борислав, який наприкінці 19 століття завдяки нафтовидобуванню був економічним центром регіону, зараз «хворіє» тими ж сміттєвими проблемами, що і сучасний центр регіону, тобто Львів.

З 2009 року вивозом сміття в Бориславі займається компанія «Ком-Еко-Львів», яка в Бориславі створила філію «Ком-Еко-Борислав». Жодних нарікань на роботу фірми не було, навпаки, про неї позитивно відгукувалась місцева преса

«Ком-Еко» налагодило вивіз сміття. Після кропіткої роботи фахівців «Ком-Еко-Борислав» оплата послуг з вивезення ТПВ була відокремлена з квартирної плати. Мешканці отримали можливість оплачувати ці послуги напряму «Ком-Еко-Борислав» в обхід застарілої системи ЖЕКів. За рік дії такої системи вдалося охопити договорами 90% мешканців та підняти рівень оплати послуг з 38 до 92%. Наголосимо, що все це відбувається у кризовий 2009 рік. Більше того, компанія нарощує штат працівників і постійно збільшує заробітні плати – і це у період застою в депресивному регіоні. Щороку «Ком-Еко-Борислав» сплачує понад 1,5 млн. грн. в рік податків у бюджети усіх рівнів.

Також ТзОВ облаштувало сміттєзвалище і приступило до погодження проекту будівництва сміттєпереробного заводу. «Сміття на заводі розділятимуть на папір, метал, скло, пластик, а потім перероблятимуть. Решту пресуватимуть у блоки, що дозволить у шість разів зменшувати площу, яку займатиме сміття на полігоні», - розповів в інтерв'ю «Львівській пошті» Олександр Василянський, директор ТзОВ "Ком-Еко – Львів".

Але всі плани компанії зупинились зі зміною влади. Новий міський голова Володимир Фірман заявляє про наміри будувати сміттєспалювальний завод, а проект сортування сміття, запропонований «Ком-Еко-Львів» чомусь раптово і безапеляційно визнав безперспективним. «Це позавчорашній день, а нам потрібні тільки сучасні технології», - сказав Фірман. 

Європейські та й українські екологи з керманичем Борислава не згідні. Від методу звичайного спалювання сміття в Європі вже відмовляються, розповідає газеті «День» голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, бо шкода від нього для довкілля та людини значна. 

Спалювання однієї тонни побутових відходів дає викид в атмосферу до восьми тисяч метрів кубічних шкідливих димових газів. «Із кожної тонни спаленого сміття утворюється 250—400 кілограмів шлаків, 50—100 кілограмів золи, яка також містить токсичні речовини. А самі гази (оксиди вуглецю, сірки, альгіди, діоксини) — надзвичайно шкідливі й токсичні речовини для організму людини», — зазначає Т. Тимочко і додає, що, наприклад, діоксин провокує виникнення злоякісних пухлин.

Тож в Європі спеціальною директивою заборонили використання сміттєспалювальних заводів і перейшли на часткове спалювання відсортованого сміття. Крім того, європейських виробників побутової техніки змушують утилізувати стару техніку власного виробництва.

Відомий львівський еколог Дмитро Скрильніков, керівник ГО «Бюро екологічних розслідувань», також критично виступає щодо роботи саме сміттєспалювальних заводів. «Є кілька причин говорити про небезпеку таких заводів. По-перше, в нас немає можливості контролювати вміст діоксинів, які можуть виникати внаслідок роботи заводу. По-друге, в Європі нині встановили більш жорсткі вимоги для сміттєспалювальних установок, тож є небезпека, що ті заводи, які застаріли в Європі і не відповідають сучасним нормам, захочуть продати в країни, де таких обмежень немає», - розповів він в інтерв'ю газеті «Ратуша»

Можна припустити, що про «просунутість» сміттєспалювання Володимир Фірман почав говорити зважаючи не на екологію, а намагаючись просто не допустити до реалізації проектів компанією «Ком-Еко».

Те, що фірму виганяють з бориславського ринку, свідчать й інші факти. Зокрема, компанію фактично вигнали на вулицю з території комунального підприємства «Комбінат Комунальних Послуг». Ці приміщення «Ком-Еко», згідно договору, орендує до кінця 2012 року. Тим не менше, 17 лютого влада Борислава в грубій формі «викинула» фірму з цих приміщень.

Окрім того, представники комунальних служб Борислава тиснуть на працівників «Ком-Еко-Борислав», а місцеві телеканали, залежні від мера, наголошують, що компанія вже скоро в місті нафтовиків працювати не буде. Як наслідок – різко впали обсяги оплати за послуги мешканцями.

Процес будівництва сміттєперероблювального заводу Бориславська міська рада «завалила» на останній стадії (так звана «друга ухвала») – погодження містобудівного обґрунтування (МБО). Хоча, рада би мала затвердити МБО, оскільки рішення пройшло погодження профільних комісій і голосування в сесійній залі вже є формальністю. А ще раніше проект отримав усі необхідні погодження. Відзначимо також, що цей проект наразі є єдиним у Львівській області, який впритул наблизився до реалізації.

Чим керується міський голова Борислава, можна лише здогадуватись, але очевидно, що інтереси мешканців міста та захист екології він ставить далеко не на перше місце.

1 коментар:

  1. Ця стаття це те що вам сказали написати, а насправді там зовсім інакша ситуація. Ком-еко думає збагатити себе за рахунок мешканців. Головне в них збільшення плати за сміття.
    1,5млн. податків, брехня. Візьміть і перевірте.
    А те що затримали проект, це велике дякую Бориславській міській раді.

    ВідповістиВидалити

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео