§ TURTLE NEWS: [WASTE] Не лякайте Людавку полігоном

Фотокопія проекту заводу у німецькому місті Любек, такий само  завод планують збудувати у Людавці - Ядерні ракети під Людавкою були у  сто разів страшніші, ніж полігон із сучасними технологіями, - каже Ігор  Корольчук

У Людавці буде такий полігон, як у німецькому Любеку. З відходів там вироблятимуть... електрику. Втім, з огляду на Стадницький "Чорнобиль" місцеві жителі у запевнення чиновників поки не дуже вірять.

Німецька фірма HAASE, з якою міськрада уклала угоду на спорудження полігону твердих побутових відходів і сміттєпереробного заводу, - європейський лідер у таких питаннях. Так каже начальник управління комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради Ігор Корольчук. Але так просто вінничан не заспокоїти.

- У нас буде точно такий полігон і завод, як у місті Любек в Німеччині, - каже Ігор Корольчук. – Приблизно такої ж потужності. З такими ж технологіями. До того ж, у них об'єкт так само знаходиться в оточенні дерев...

Відходи будуть переробляти

Особливість технології нового заводу - те, що відходи будуть переробляти на спеціальних лініях.

- Схема роботи виглядатиме приблизно так, - розповідає Ігор Корольчук. – Доставлені відходи спочатку сортуватимуть. Для цього в тому числі буде задіяна уже придбана сміттєсортувальна лінія. Далі відбуватиметься переробка. Органічні частини не йтимуть у повітря. З них видобуватимуть біогаз, а з нього вироблятимуть електричну енергію. Ще раз наголошую, що задіяна складна технологія з максимальним захистом впливу на навколишнє середовище.

На запитання, для чого тоді полігон, співрозмовник каже, що "з коліс" переробляти відходи не вдасться.

За його словами, цей полігон буде не такий, як у Стадниці. По-друге, відходи складуватимуть не на тривалий час. По-третє, кожен з тих, хто виробляє відходи, зможе прискорити процес їх переробки.

Уроки сортування сміття

За словами Ігоря Корольчука, у Вінниці планують запровадити систему роздільного збирання побутових відходів.

- Щоб одразу не звести нанівець цю непросту справу, - каже Ігор Корольчук. - Спершу маємо добре підготуватися до неї. Починати її можна тоді, коли вже буде працювати сортувальна лінія. До того ж, треба буде підготувати матеріальну базу. У першу чергу збільшити кількість контейнерів – окремо для кожного виду відходів. Та й техніки для їх вивезення також знадобиться додаткова кількість. Коли все це забезпечимо, тоді звернемося до жителів міста з проханням проявити європейську свідомість. Думаю, якщо люди знатимуть, що від них залежить багато, вони з розумінням поставляться до роздільного збирання відходів.

Хоча для більшості громадян потрібно запроваджувати уроки. Це підтвердили експерименти, які вже провели у Києві. Дається взнаки низький рівень культури, навіть у столиці. До речі, навчати сортувати сміття доведеться не тільки тих, хто живе у Вінниці...

Не тільки для Вінниці

Об'єкт, який планують збудувати у Людавці, стане регіональним. Сюди доставлятимуть відходи з Жмеринки, навколишніх населених пунктів.

- Наскільки нам відомо, в окрузі немає жодного сміттєзвалища, - каже Ігор Корольчук. – Крім стихійних, їх вистачає. Навіть у тій же Людавці, де людей підштовхують до спротиву, ми побачили купи сміття на околицях того ж лісу. Щоб не бути голослівними, зафіксували таку "красоту" об'єктивом фотоапарата.

Чиновник каже, що питання створення полігонів для побутових відходів "болить" не тільки Вінниці. Відомо, що воно актуальне для багатьох міст, селищ і сіл держави. Уже й президент зайнявся ним. Видав указ про спорудження регіональних полігонів. На жаль, поки що кожна територіальна громада змушена самотужки "сушити голову" над цим питанням. Хоча воно мало б вирішуватися на державному рівні. Як, скажімо, у наших сусідів.

- Ми були в російському Бєлгороді, - каже Ігор Корольчук. – Дивилися, як у них поставлена ця справа. Там законодавством передбачене відведення земель під полігони, так само, як і під кладовища. У нас у Земельному кодексі це не передбачено. Змушені самотужки шукати такі території. А це дуже складні питання. Згадаймо ситуацію зі Стадницею. Або що було торік у Тернополі...

Щоб віднайти місце для нового полігону, представники міської влади провели переговори з керівниками різних територіальних громад, оглянули більше десяти ділянок, де можна б збудувати полігон. Жодна з них не підійшла для цього. Причини – різні. Тепер пошуки припинили.

- Територія колишньої військової частини у Людавці підходить за всіма параметрами, - каже Ігор Корольчук. – Такими є висновки фахівців. Їх вони відобразили у документі - містобудівне обгрунтування розміщення об'єкта.

Щоправда, у представників територіальної громади думка інша. Вони вважають, що будувати такий об'єкт у лісовій зоні, та ще й поруч з дендрологічною ділянкою – це очевидне порушення закону.

Нехай покажуть акт

- Проблема з дендрологічною ділянкою справді існує, - каже Ігор Корольчук. – Ділянка ця невелика. Чинне законодавство дає право коригувати межі полігону. Це передбачено у Державних будівельних нормах. Що й буде зроблено під час розробки проектної документації.

Земельна ділянка, де буде полігон, уже передана у власність управлінню комунального благоустрою міськради. Підтвердженням цього є Державний акт.

- Якщо військові стверджують, що це їхня земля, - каже пан Корольчук. - Нехай підтвердять це документами.

Проект - до кінця року

Питання відведення землі вирішувалося на рівні Кабміну.

- Ми заради цього передали військовим 15 гектарів землі у межах міста, - говорить пан Корольчук. – Зроблено це на прохання військового міністерства, щоб мали де будувати житло для військових Вінницького гарнізону.

Проектну документацію на спорудження полігону твердих побутових відходів планують виготовити до кінця нинішнього року. Після чого розпочнуть роботи із спорудження заводу. На новому об'єкті буде створено сто робочих місць. Ігор Корольчук каже, що працюватимуть там місцеві жителі. За його словами, на чергову сесію міськради планується винести питання про співпрацю з територіальною громадою.

- Місто візьме на себе зобов'язання допомагати у питаннях соціально-економічного розвитку громади Людавки та навколишніх сіл так само, як допомагаємо громаді Стадниці, - каже Ігор Корольчук.

Довідка

Попередня вартість майбутнього полігону й заводу – 250 мільйонів гривень. Німецька фірма HAASE уже збудувала такі підприємства у ряді країн світу. У нашій державі це буде перше підприємство з такими технологіями переробки побутових відходів. Кошти німці вкладають під гарантію нашого уряду.

Читайте також:

Стадниця-2: гори сміття височітимуть… у лісі

Сміттєзвалище для Вінниці під Людавкою - незаконне

Вінниця завалить сміттям каскад ставків і дендрарій

http://vn.20minut.ua/news/10193223

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео