§ TURTLE NEWS: [WASTE] Турецькі технології в Харкові: зі сміття будуть робити газ і світло

 

Знищувати сміття, яке зараз харків'яни вивозять за місто на звалища, будуть за турецькою технології. Мерія спільно з турецькою компанією "ITC" працюють над проектом будівництва сміттєпереробного заводу на території нинішнього полігону в Дергачах.

"Ми бачили багато заводів у всьому світі, наприклад, в Росії сміття спалюють на заводах, але це дорога технологія, яка до всього завдає шкоди навколишньому середовищу. А за пропозицією турків, переробка сміття може приносити вигоду", - розповів "Сьогодні" радник мера з економічних питань Фазіль Аббасов.

За проектом, всі відходи розділять на три частини. Для початку з загальної купи виберуть папір, метал, скло і пластик, які можна буде продати іншим підприємствам для вторинної переробки або ж заново пустити у виробництво прямо на полігоні. Приміром, з вторсировини зроблять папір для книг, газет, журналів і зошитів, зі скла - банки та пляшки. А ось з харчових відходів планують виробляти метан. Для цього відходи помістять в спеціальні камери, де під впливом температури і буде виділятися органічний газ, який можна буде використовувати для виробництва електроенергії або ж направити на теплопостачальні підприємства, які зможуть гріти воду і опалювати все місто, не боячись, що газівники перекриють вентиль. З появою заводу значно знизяться і комунальні тарифи, адже органічний газ будемо отримувати безкоштовно, кажуть у мерії.

У третій групі залишаться відходи, які неможливо переробити, але це всього-лише 10% від усього сміття.

Правда, побудувати завод за прикладом таких, що вже кілька років успішно працюють в Анкарі та Адані, в Харкові не можна, оскільки наше сміття відрізняється від турецького. "У них левову частку відходів складають органічні відходи, у нас же дуже багато будівельного сміття - цегли і піску, які складно використовувати ще раз, тому до кінця березня представники компанії повинні розробити проект будівництва заводу з урахуванням особливостей нашого сміття", - говорить радник.

Велике будівництво поки що лише обговорюють, але у заводу вже з'явилися супротивники: жителі прилеглих селищ прийдешньому будівництву не раді, адже кожен день сотні сміттєвозів проїжджають повз їх будинки. "Коли на полігоні закінчилося місце, ми зітхнули з полегшенням, адже через запах тут просто неможливо жити, окрім того, сміття постійно летить до нас у двір. А якщо з'явиться ще й завод, ми просто приречені жити поруч зі сміттям", - нарікає мешканець села Черкаська Лозова Михайло Примин.

Прогнозувати, коли наше сміття будуть переробляти по-новому, чиновники не беруться, в Європі таке будівництво обходиться в 300 млн євро, що перевищує річний бюджет Харкова, а значить доведеться шукати інвесторів. Поки ж сміття з міста вивозять на Дергачівський і Роганський полігони, останній планують закрити у зв'язку з розширенням території аеропорту та будівництвом нової злітно-посадочної смуги.

Разом зі сміттєпереробним заводом, харків'яни отримають і нові розцінки на вивезення побутових відходів. "Зараз вартість послуги для харків'ян становить 6,30 грн. в місяць, тоді коли кожен європеєць платить 120 євро на рік за вивезення та утилізацію сміття, а це відчутна різниця", - говорить радник Фазіль Аббасов. У харківському тарифі на вивезення ТПВ закладені послуги навантажувача, вивіз сміття на полігон, його утрамбовування і закопування. Не виключено, що утилізувати сміття в Харкові будуть за європейськими цінами.

За матеріалами Сьогодні
http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2011/03/07/229519

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео