Надана ЛОДА ділянка на Яворівщині ймовірно непридатна для полігону ТПВ

Олег Синютка публічно запевнив Володимира Гройсмана у придатності нового сміттєзвалища

Надана ЛОДА ділянка на Яворівщині ймовірно непридатна для полігону ТПВ
фото 24 канал
Територія колишнього гірничо-хімічного підприємства «Сірка», яку передають Львову
Територія колишнього підприємства ДГХП «Яворівська сірка», площею 12,8 га, за попередніми даними, попередньо не придатна для облаштування нового полігону ТПВ, там можна будувати лише сміттєпереробний комплекс. Про це на брифінгу 31 січня заявив начальник департаменту ЖКГ Львівської міськради Сергій Бабак.
«Наразі виходить, що та ділянка може бути використана тільки під сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод. Однак будь-якому сміттєспалювальному заводу треба полігон. Навіть якщо спалювати сміття, все одно залишається 3-6% відходів, які не спалюються і їх треба захоронювати. Те саме із сміттєпереробним комплексом. Ми очікуємо висновок експертної групи, після чого будемо приймати рішення», - розповів Бабак.
Сергій Бабак також нагадав, що під час засідання комісії з надзвичайних ситуацій ЛОДА, яка відбувалась 27 січня за участю прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, йшлося про те, що ця ділянка є придатною для облаштування полігону для складування твердих побутових відходів.
Як з’ясував ZAXID.NET, переслухавши запис засідання комісії, мова справді йшла облаштування полігону з ТПВ. У придатності цієї ділянки під полігон прем’єр-міністра особисто запевняв голова ЛОДА Олег Синютка. Нижче подаємо аудіозапис і розшифровку основних моментів.
Гройсман: В мене питання – оця земля, вона придатна по нормам і технологіям для полігонів?
Синютка: Так. Вона є непридатною для сільськогосподарських угідь та будівництва, ця земля пошкоджена гірничою хімією, але вона є придатна для використання як потенційний полігон.
Гройсман: Тобто Держкомзем нею розпоряджається?
Синютка: Так.
Гройсман: Держкомзем. По ній є висновки екологістів і так далі, що вони попередньо погоджують там розміщення екологічних … (нерозбірливо).
Синютка: Так.
Гройсман: Я вам хочу сказати, що ви будете вимушені створити полігон, а потім через 2-3 роки запустити завод. Ви не запустите його раніше. Якщо раніше – я буду вам аплодувати, тому що ви дали майстер-клас всій країні.
Садовий: Ми готові від завтра почати роботи…
Гройсман (перебиває): У мене є пропозиція. Пане голово (до Синютки), як ви дивитесь на те, щоб зняти одну ділянку, яку покаже міський голова, з конкурсу та передати місту?
Синютка: Ми для міста, яке становить 1/3 Львівської області готові на будь-що, тільки дуже важливо, щоб ми далі дуже коректно себе поводили.
Гройсман: Друзі, у мене є дуже чітка пропозиція. Місто, міський голова Львова Андрій Іванович Садовий, особисто має написати листа на ЛОДА, що бере на себе зобов’язання протягом 6 місяців побудувати полігон, запустити його в експлуатацію і почати вивозити сміття. Крапка. 6 місяців – це ваші слова (до Садового). Давайте листа, давайте гарантії.
Уже після засіданні комісії Володимир Гройсман 27 січня заявивжурналістам, що ділянку у Яворівському районі передають Львову для облаштування сміттєпереробного комплексу та нового сміттєзвалища.
30 січня, уже після початку протестів частини мешканців Яворівщини, Олег Синютка заявив, що він є противником розташування там полігону ТПВ і підтримує будівництво сміттєпереробного заводу.
«Я вважаю, що ця земельна ділянка є однією з найкращих в можливостях щодо побудови заводу з утилізації твердих побутових відходів. Якщо мова буде йти, щоб на цій ділянці просто будувати нове сміттєзвалище, то я є категоричним противником, бо ми маємо уже приклад Грибовичів, який лякає людей, – заявив 30 січня на брифінгу у ЛОДА Олег Синютка. – Якщо мова йде про будівництво заводу з переробки твердих побутових відходів, то я вважаю, що громада і громадські активісти мають з розумінням віднестись до цього, бо це є спільна проблема не тільки Львова, а й усіх населених пунктів».
Тепер же, за словами Сергія Бабака, виявилось, що ця ділянка ймовірно є непридатною для будівництва полігону ТПВ, хоча у Львівській міськраді ще очікують остаточного рішення експертної групи, яка досліджує це питання.
«Комісія має детально вивчити документи, щоб зрозуміти геологію, відстань до водосховищ, заповідника та врахувати усі чинники. Спочатку має бути рішення чи підходить ця ділянка під полігон, потім проект та презентація населенню. А у нас – ще не вивчили, а всі довкола уже забороняють», - додав Бабак.
На запитання журналістів чи відмовиться Львів від земельної ділянки, якщо вона буде не придатною для облаштування полігону, Сергій Бабак відповів: «Якщо експерти зроблять висновки, що вона за своїми параметрами не може бути використана під ті цілі, які були оголошені – полігон і сміттєпереробний комплекс, який сенс її приймати?».
Додамо, що у понеділок, 30 січня, депутати Яворівської районної та міської рад виступили проти облаштування на території Яворівського району нового сміттєзвалища.
http://zaxid.net/news/showNews.do?nadana_loda_dilyanka_na_yavorivshhini_ymovirno_nepridatna_dlya_poligonu_tpv&objectId=1416549

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео