Експерти сумніваються в можливості побудови сміттєпереробного заводу на «Яворівській сірці»


Територія колишнього підприємства ДГХП «Яворівська сірка», надана ЛОДА Львову для полігону ТПВ та сміттєпереробного комплаксу
Територія колишнього підприємства ДГХП «Яворівська сірка», за попередніми висновками експертів, непридатна ні для будівництва полігону твердих побутових відходів, ні для зведення сміттєпереробного комплексу. Про це у середу, 1 лютого, на брифінгу заявив доцент Національного лісотехнічного університету України, інженер-металофізик Юрій Зима, який входить до науково-експертної групи для встановлення відповідності земельної ділянки нормативним вимогам для облаштування полігону та будівнцтва об'єктів поводження з твердими побутовми відходами.
«Попередній висновок наш такий – при подальших вишукуваннях на цій ділянці з метою встановлення впливу будь-якого об’єкту для проводження з ТПВ висновки скоріш за все будуть негативні. Це мій особистий прогноз та прогноз більшості учасників науково-експертної комісії на чолі з Ігорем Юхновським, – заявив Юрій Зима. – Проектант, який візьме на себе сміливість розробити проект на основі таких висновків, потім потерпить цілковите фіаско. […] На цій ділянці є серйозна загроза карстових провалів. А також там несприятливі гідрогеологічні показники».
За словами Юрія Зими, будівництво на ділянці з карстовими порожнинами загрожує обвалом всього сміттєпереробного комплексу та серйозною екологічною катастрофою. Адже в безпосередній близькості від цієї ділянки є санаторій «Шкло», Яворівський національний природний парк та численні водні об'єкти.
За словами директора житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Сергія Бабака, якщо остаточні результатинауково-експертної групи будуть негативними, то мерія буде змушена відмовитись від цієї ділянки.
«Для мене та для інших посадовців Львівської міської ради буде вирішальною думка науково-експертної комісії. Ще раз наголошую на тому, що сказав Юрій Васильович (Юрій Зима,  ред.) – проектанти та науковці мають сказати останнє слово», – зазначив Сергій Бабак.
Попри те, що Львівська облдержадімінстрація за розпорядженням прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана надала Львову ділянку під полігон та сміттєпереробний комплекс, Львівська міська рада, за словами заступника міського голови Львова Андрія Москаленка, продовжує пошуки альтернативних ділянок.
«Ми надалі шукатимемо альтернативну ділянку на території Львівщини, на якій можна будувати будь-які об’єкти для поведінки з ТПВ. Але ми маємо дочекатись остаточних висновків науково-експертної групи щодо ділянки на «Яворівській сірці» і тоді приймати подальші рішення»,  сказав Андрій Москаленко.
Остаточне рішення щодо відповідності ділянки на території колишнього підприємства ДГХП «Яворівська сірка» для будівництва полігону і сміттєпереробного комплексу для Львова науково-експерна група винесе 13 лютого.
Як повідомляв ZAXID.NET, територія «Яворівської сірки», за попередніми даними, не придатна для облаштування нового полігону ТПВ, а лише для сміттєпереробного комплексу. Хоча під час засідання комісії з надзвичайних ситуацій ЛОДА Олег Синютка публічно запевнив прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана у придатності цієї ділянки і для полігону, і для сміттєпереробного заводу.
http://zaxid.net/news/showNews.do?eksperti_sumnivayutsya_v_mozhlivosti_pobudovi_smittyepererobnogo_zavodu_na_yavorivskiy_sirtsi&objectId=1416648

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео