Дзвінка Калинець-Мамчур: Львову потрібно почати із сортування органіки

Звенислава Калинець-Мамчур. Фото: Микола Тис/ZIK
Звенислава Калинець-Мамчур. Фото: Микола Тис/ZIK
Львову необхідні окремі контейнери для органічних відходів.

Про це заявила завідувач кафедри екології ЛНУ імені І. Франка, кандидат біологічних наук, доцент Звенислава Калинець-Мамчур 7 лютого під час круглого столу в ІА ZIK, де обговорювали концепцію обласної програми поводження з твердими побутовими відходами.

Вона зазначила, що міська влада нічого не пояснює людям і не радиться з науковцями, які знають про сучасні методи поводження з відходами.

«Ми не знаємо точно, скільки на добу утворюється тонн сміття у Львові. Одні кажуть, що 600 тонн, за іншими підрахунками – значно менше, а ми платимо за об’єм невідомо чого. Не знаємо досі морфології сміття – не знаємо, що ми вивозимо. Страшна проблема – це фармацевтичні відходи. Ми викидаємо застарілі ліки, і це потрапляє у водойми, йде страшне отруєння довкілля. Про це взагалі не говориться», – наголосила Звенислава Калинець-Мамчур.

Також вона додала, що найгірша проблема сьогодні з органічними відходами.

«Ми скидаємо органіку з тим, що не можемо посортувати. Відбуваються процеси гниття, з’являється неприємний запах, тварини починають тим харчуватися і розносять інфекцію. Найперше, з чого треба було би почати у Львові – це хоча би почати сортувати сміття на дві фракції – органіку і не органіку», – вважає вона.

Разом з тим Звенислава Калинець-Мамчур додала: якщо люди сортують сміття, а потім бачать, що все скидається в одну машину, то в них дуже швидко зникає мотивація.

«У Львові є 122 майданчики. Мер скаржився, що їх замало, треба більше, а не всі хочуть ставити біля своїх будинків. Правильно – тому що неприємний запах, неприємний вигляд. А це питання можна вирішити. В інших країнах є вже підземні смітники», – додала вона.

Як повідомлялося, ГО «Аналітичний центр «Експерт-група» 7 лютого під час круглого столу в ІА ZIK представив Концепцію обласної програми поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) та відходами загалом, яка передбачає поділ Львівської області на кластери і вирішення проблеми сміття комплексно у цілій області, а не лише у Львові.

Як повідомив розробник програми, керівник ГО «Український центр стратегії та розвитку» Адріан Фітьо, ця концепція була розроблена ще у 2012 році, пройшла розгляд у комісіях, але так і не була затверджена Львівською обласною радою. Учорашнім заходом організатори започаткували серію круглих столів із фахівцями, учасниками виробничих процесів, а потім і з владою, щоб обговорити цю концепцію і на її основі запропонувати готове рішення.

Нагадаємо, 30 січня, Апеляційний суд Львова заборонив використовувати Грибовицьке сміттєзвалище, зобов’язав Львівську міську раду провести його рекультивацію і знайти земельну ділянку під новий полігон ТВП.

Зазначимо, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі загорілося сміття. Під час ліквідації пожежі під завалами опинилося і загинуло четверо людей – троє пожежників та один комунальник.
http://zik.ua/news/2017/02/08/dzvinka_kalynetsmamchur_lvovu_potribno_pochaty_iz_sortuvannya_organiky_1039743

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео