"Грінко" зробить сміття кориснимЗ відходів матимуть електроенергію й тепло

У Києві планують побудувати завод для переробки сміття найсучаснішими методами піролізу. Такі технології задіяні наразі лише у деяких країнах ЄС. Після обробки у вакуумі за надзвичайно високої температури від відходів залишатиметься лише тепло, електроенергія і всього 20 відсотків нетоксичного попелу. Вартість проекту, який реалізовуватиме спільно з міською владою компанія "Грінко-Київ", сягатиме до 80 млн євро.

Наука добралася й до сміття. Незабаром у Києві його переробку здійснюватимуть завдяки найновішим технологіям. Ці технології дають змогуть зменшити оброблення сміття вп'ятеро, натомість з'явиться додаткова електро- та теплова енергія. Як розповів перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, "революційний" піролізний завод міська влада хоче побудувати спільно з компанією "Грінко-Київ". На новому заводі сміття оброблятимуть у спеціальних установках. У вакуумі сміття нагріватимуть до високої температури, від чого воно розкладатиметься на газ та органічні залишки. Газу буде 80 відсотків від об'єму, а органічного осаду відповідно 20 відсотків. Газ використовуватимуть як пальне для роботи заводу. 

Як розповіли "Хрещатику" представники компанії "Грінко-Київ", ідею будівництва заводу запозичено у Європейського Союзу, де такі об'єкти успішно працюють. "З усіх нинішніх технологій переробки сміття, метод піролізу мінімізує навантаження на довкілля",— каже гендиректор "Грінко-Київ" Богдан Ковпак. За його словами, обробка відходів при температурі 1200 градусів практично повністю нейтралізує отруйні з'єднання, як-то: діоксани та інші. Піролізна обробка дає електроенергію, опалення і дезактивований попіл (всього 20 %), який потрібно захоронювати. За словами пана Ковпака, такий проект дає місту ряд переваг: не треба шукати додаткових площ під полігони, на яких відходи окислюються і отруюють повітря, й не потрібно витрачати мільйони гривень для щорічної закупівлі фільтрів для сміттєспалювального заводу.

Будувати завод планують у Голосіївському районі, на території, де нині знаходиться сортувальний комплекс "Грінко-Центр". Орієнтовна вартість проекту приблизно 80 млн євро. Коли об'єкт запрацює, поки що тяжко сказати. Наразі вже відомо, що щорічно на піролізному заводі "знешкоджуватимуть" понад 120 тис. тонн відходів.  

 Компанія "Грінко-Київ" оптимістично налаштована щодо реалізації проекту. "У березні цього року ми запровадили проект окремого збирання відходів і маємо чудові результати. Мешканці ретельно сортують папір, пластик, метал",— підсумував Богдан Ковпак.

Ігор СВАЧІЙ "Хрещатик"  

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео