§ TURTLE NEWS: [WASTE] У Донецьку розберуться зі сміттям по-французьки

Донецьк – Завод для переробки сміття у Донецьку побудують французи. Французькі компанії «Карбоніум» і «Согреа» закінчили розробку нового полігону твердих побутових відходів. На початковому етапі проект коштує 7 мільйонів євро і має позбавити центральну частину Донбасу від майже півтисячі нелегальних смітників.

Хоча офіційно місто Донецьк користується трьома полігонами твердих побутових відходів, на практиці на смітник перетворюється кожна відкрита балка, посадка чи відвал породи. Всього на Донеччині майже тисяча нелегальних сховищ побутового сміття і будівельних відходів. Особливо великі смітники місцями самозаймаються. Продукти розпадання сміття забруднюють атмосферу, завдають шкоди і без того далекій від благополуччя екології промислового Донбасу.

Влада звернула на це увагу, коли мешканці селища Ларине, що поблизу найбільшого у Донецьку полігону побутових відходів, відмовились пускати на територію селища автівки зі сміттям. Через випари відходів та їхній неприємний запах жителі селища почали хворіти на інфекційні захворювання.

Продукуючи понад 5 тисяч тонн сміття щодоби, Донецьк може захоронити лише половину цих відходів.

«Сьогодні ми маємо визнати, що землі для спорудження полігонів у Донецьку немає. Ми також повинні визнати, що ті полігони, які є в місті, мають у залишку не більше 5-6 років експлуатації», – каже головний еколог області Сергій Третьяков.
Чи здатна Україна платити по «зеленому» тарифу?

Французький проект за умов повного фінансування міг би вирішити проблеми зі сміттям в регіоні за 20 років. Завод із переробки відходів мають розташувати неподалік Донецька, в районі міста Ясинувата. Інновація полігону полягає в тому, що всю його територію поділять на секції і сміття збиратимуть вертикально, максимально зменшивши площу відходів, які контактують із повітрям. Кожний новий шар сміття вкриватимуть спеціальним матеріалом, що також захищатиме атмосферу. Утилізація тонни сміття на такому сховищі коштуватиме донеччанам близько дев'яти євро.

Проте, незважаючи на новаторство проекту в українських умовах, французи не впевнені, що державна влада дозволить їм використовувати на теренах полігону обидві популярні в світі технології роботи зі сміттям. Перша – виробництво електрики з метану, друга – «продаж» утилізованих одиниць двоокису вуглецю за Кіотським протоколом.

«Ми не знаємо, чи українське міністерство з охорони навколишнього середовища готове зареєструвати цей проект і платити по «зеленому» тарифу», – говорить директор фірми «Карбоніум» Олександр Борд.

Поки що українська влада не дала згоди на фінансування повного 20-річного циклу будівництва донецького полігону, що коштує близько 38 мільйонів євро. Тому перші кроки – побудування базових споруд – бере на себе обласна рада. Поки чекатимуть на згоду Києва, наступні інвестиції можуть прийти від донецького бізнесу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео