§ TURTLE NEWS: [WASTE] Вознесенськ крокує в Європу завдяки сортуванню сміття

У Вознесенську встановлено ще 17 майданчиків по роздільному збору сміття, що дало можливість на 80% охопити територію міста з високоповерховою забудовою.

Місто Вознесенськ розташоване на берегах р. Південний Буг, в Миколаївській області.
Не так давно громада міста спільно з місцевою владою обрали для себе європейський вектор. Для європейських країн першочерговим завданням є чистота їхніх міст. Для цього, зокрема, здійснюється сортування сміття і перероблюється в нові корисні речі. Таким чином, держава заробляє на переробці сміття і одночасно турбується про чистоту природи й здоров'я людей.

Українському суспільству ж, на жаль, притаманний споживацький спосіб життя : бездумне використання поліетиленових пакетів тощо. У Вознесенську такий споживацький спосіб життя особливо помітний : обсяги щорічного утворення ТПВ (твердих побутових відходів) у місті складають 20,096 тис. тон у рік. Окрім того у місті щорічно утворюється 2 тис. тон великогабаритних відходів, 1 тис. тон будівельних відходів та 19 тис. куб. м. опалого листя.

Захоронення ТПВ здійснюється на санкціонованому полігоні (рік введення в дію 1958 р., проектна потужність 436 тис. м3, або 75 тис. т). Загальна площа санкціонованого полігону становить – 12,6 га. Проектний обсяг видалення відходів за паспортом складає 416,6 тис. тон відходів. Звернемо увагу: на початок 2008 року завантаженість полігону складала 85%. Розрахунковий термін експлуатації спливає 2018 року.

Що робити далі? Будувати нове звалище?
Громада вирішила, що це хибний шлях, який призведе до неминучих проблем:
- Забруднення ґрунтових вод небезпечними речовинами.
Вода – універсальний розчинник. Просочуючись крізь шари захоронених відходів, дощова (тала) вода "збагачується" різними хімічними речовинами, які утворюються у процесі розкладання сміття. Неграмотний вибір місць захоронення і нехтування засобами безпеки дозволяє цій отруйній суміші досягати водоносних горизонтів.
- Утворення метану.
Утворюючись, цей газ може поширюватись у землі горизонтально, накопичуватись у підвалах приміщень і вибухати там при запалюванні. Поширюючись у вертикальному напрямку, метан спричинює отруєння й загибель рослинності. За відсутності рослинного покриву, починається ерозія ґрунту, захороненні відходи оголюються і виходять на поверхню.
- Просідання ґрунту.
Воно пояснюється тим, що, розкладаючись, сміття зменшується у об'ємі, ґрунт просідає. В утворених пониженнях згодом накопичується вода, що активізує утворення токсичного фільтрату. Через певний період часу місце захоронення може перетворитись на болото.
- Поширення антисанітарії.
В теплу пору року сміттєзвалище стають головними розплідниками щурів і мух.
- Забруднення повітря.
Дане небезпечне явище відбувається при спалюванні сміття. За деякими даними спалення сміття, що містить небезпечні речовини (пластмаси, ртуть, цинк) може призвести до онкозахворювань у населення.
- Зниження загального рівня культури населення.

Саме тому місто почало активно шукати вихід з проблеми утилізації сміття.

Отже, якщо не сміттєзвалище, тоді що?

Рішенням сесії міської ради №8 від 5 вересня 2008 року була прийнята «Програма збору, транспортування, сортування та утилізації твердих побутових і подібних до промислових відходів у м. Вознесенську Миколаївської області». А вже в лютому 2009 року в місті з'явився пілотний район з роздільним збором сміття. В результаті спільної ініціативи громадської організації «Агентство економічного розвитку» міської влади, та комунального підприємства «Санітарна очистка міста» був реалізований проект «Розробка та впровадження технологій «зеленої» ресурсозберігаючої енергетики в м. Вознесенську». Проект був профінансований за рахунок коштів Фонду Східна Європа та місцевого бюджету, завдяки чому в місті з'явилось перших дев'ять майданчиків для роздільного збору – паперу, скла та пластику. Було досить багато негативних прогнозів на зразок – «Це не спрацює», «Наші люди не готові» «Це на для нашого менталітету». Але, як показав час, завдяки наполегливій праці все спрацювало.

Експеримент був вдалий і, незважаючи на всі застороги, люди почали сортувати сміття. І тепер перед містом стоїть ще більш амбітна мета – охопити всю територію роздільним збором сміття. І перші кроки по досягненню цієї мети вже робляться.

В грудні – лютому 2009 року Вознесенська міська громадська організація «Агентство економічного розвитку» спільно з Вознесенською міською радою та комунальним підприємством «Санітарна очистка міста» реалізували проект «Ефективне поводження з ТПВ– запорука екологічно чистого та заможного міста» при фінансуванні Канадського Фонду підтримки місцевих ініціатив. В рамках проекту було встановлено ще 17 майданчиків по роздільному збору сміття, що дало можливість на 80% охопити територію міста з високо поверховою забудовою. Для оптимізації процесу роздільного збору сміття та для збільшення території було прийнято рішення про встановлення двох спеціалізованих контейнерів – один для паперу, а інший для скла та пластику. Але, як показав досвід, не достатньо лише встановити контейнери,- мабуть, найскладнішим та найважливішим моментом у програмі сортування сміття є переконання самого населення у необхідності даної справи.

Для простих жителів міста це стало в новинку. Так, наприклад, з початку люди, вийшовши винести сміття, викидали пакет в перший ліпший бак. Що ж може змінити такі усталені стереотипи та сформувати нове ставлення до сміття? Як показує досвід лише поєднавши економічні методи стимулювання з проведенням систематичної інформаційно-просвітницької кампанії серед всіх верств населення може переконати людей , що сортувати сміття – модно, вигідно і екологічно безпечно.
Джерело : ГО "Агентство економічного розвитку"

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео