§ TURTLE NEWS: [WASTE] Громада села Малашівці погодилась, щоб сміття з Тернополя вивозили ще два тижні


Громада села Малашівці на Тернопільщині погодилась, щоб сміття з обласного центру на звалище поблизу села вивозили ще два тижні. Як повідомили в прес-службі облдержадміністрації, відповідних домовленостей було досягнуто під час зустрічі голови ТОДА Юрія Чижмаря з мешканцями Малашівців.
У прес-службі зауважили, що громади Малашівців та Ігровиці з розумінням поставилися до того, що підготовка всієї документації для облаштування нового полігону поблизу Миролюбівки потребує певного часу, тому й погодилася на продовження терміну.
При цьому селяни наголосили, що має бути продовжено реалізацію заходів, зокрема соціальних, зазначених у меморандумі, який, власне, і передбачає, що люди не будуть перешкоджати вивезенню сміття на Малашівське сміттєзвалище.
Під час зустрічі з Чижмарем також було домовлено, що через два тижні перед громадами прозвітує міський голова Тернополя Роман Заставний про перебіг робіт з облаштування сучасного полігону твердих побутових відходів на території Тернопільського району.
Зазначимо, що після того, як на початку квітня жителі сіл, прилеглих до Малашівського звалищу, куди вивозиться сміття з Тернополя, перекрили дорогу на звалище, з міста відходи вивозили лише частково, навіть в інші області.
З 4 вересня вивіз сміття з Тернополя повністю припинено. 12 жовтня після підписання меморандуму між Тернопільською ОДА та громадами сіл Малашівці та Ігровиця про взаєморозуміння стосовно врегулювання спірних питань функціонування сміттєзвалища, жителі Малашівців розблокували дорогу. У меморандумі було передбачено, що до 16 листопада 2009 року жителі Малашівців не перекриватимуть дорогу і дозволять вивозити сміття з Тернополя на звалище.
У меморандумі було передбачено, що оскільки вирішення питання утилізації твердих побутових відходів шляхом будівництва сміттєсорутвального комплексу вимагає тривалого часу, проведення поетапної рекультивації сміттєзвалища мало початися з 16 листопада 2009 року. Саме до цього часу жителі Малашівців пообіцяли не перекривати дорогу.
16 листопада жителі села погодилися ще тиждень не блокувати дорогу з розрахунку, що до 20 листопада Тернопіль надасть для села автомобіль-катафалк, відремонтує вікна та двері у сільському клубі, а також забезпечить обігрівальним котлом школу, що і було виконано.
Малашівське сміттєзвалище офіційно закрите для використання екологами та санстанцією з 1997 року. Воно знаходиться в 2-у поясі зони санітарної охорони Верхньо-Івачівського водозабору, звідки постачається вода для Тернополя. Шар геологічних порід на плато сформований породами, які не здатні виконувати функції водонепроникного екрану. Відтак існує загроза потрапляння забруднюючих речовин із поверхні звалища у продуктивний водоносний шар.  
http://newsru.ua/ukraine/23nov2009/smitja.html 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео