§ TURTLE NEWS: [WASTE] Позовом по «сміттєвому» рішенню МВК

Ще один судовий позов на Івано-Франківський міськвиконком підготував «Громадський форум Івано-Франківська» — цього разу з вимогою скасувати рішення МВК від 26 серпня  № 428 про чергове підвищення тарифу на вивезення твердих побутових відходів.

На прес-конференції з цього приводу лідер громадської організації Юрій Соловей повідомив, що міська влада вкотре проігнорувала вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме: без проведення громадських слухань вольовим рішенням підвищила вартість зазначеної послуги майже на 25 відсотків. До того ж мешканцям багатоповерхівок доводиться переплачувати через недолугу систему обчислення вартості послуги. Але замість поліпшення санітарної чистоти в обласному центрі маємо сміттєву стихію: контейнерні майданчики постійно перевантажені всіляким непотребом, що загрожує поширенням різноманітних інфекцій —  через бездомних собак та кішок, що тут підгодовуються.

На думку Юрія Солов'я, прийшов час розробити фахову програму утилізації ТПВ. Потрібно переглянути систему розташування й облаштування сміттєвих майданчиків та встановлювати спеціалізовані контейнери для сортування побутових відходів, залучити інвестиції для будівництва сміттєпереробного та сортувального заводу тощо. Завдяки цьому навантаження на полігони, куди звозять міські відходи, зменшиться в середньому на 30—40 відсотків. Таким чином ми зможемо створити нові робочі місця, значно зекономити природні ресурси та зменшити шкідливий вплив відходів на людей і довкілля. Водночас необхідно працювати над підвищенням рівня громадської свідомості, контролювати вивезення будівельних відходів, а також встановити високі штрафи за засмічення території міста.

Журналісти не дуже вірили, що це реально в умовах, коли Івано-Франківський МВК традиційно лобіює інтереси комунальних підприємств — чи це стосується тепло- й водопостачання, чи того ж таки вивезення побутових відходів. А представникам «Форуму...» порадили оперативніше реагувати на рішення чиновників, бо наразі обидва судові позови дещо припізнилися: один — більш як на півроку, другий — на два місяці з гаком (саме стільки минуло з дня серпневого рішення МВК). Та й де гарантія, що господарський суд традиційно не зволікатиме з їх розглядом?..
Василь ДОРОШЕНКО 

http://www.galychyna.if.ua/index.php?id=single&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=8610&tx_ttnews%5BbackPid%5D=24 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео