§ TURTLE NEWS: [WASTE] Грибовицьким сміттєзвалищем переймуться у Верховній Раді

У Верховній раді України створять комісію по Грибовицькому сміттєзвалищу, заявила сьогодні на пленарному засіданні у ВР депутат Олена Шустік. 

Під час виступу  нардеп наголосила, що ситуація довкола найбільшого в Україні львівського сміттєзвалища критична і може обернутись екологічною катастрофою, внаслідок якої буде підірвано здоровя мешканців регіону.

«Незважаючи на небезпеку, вважає нардеп, Львівська міська рада свідомо ігнорує цю проблему. Питання про припинення експлуатації Львівського міського сміттєзвалища неодноразово ставилось на порядок денний Львівською обласною, Жовківською районною, Грибовицькою сільською радами. Ще у 2000 році Львівська облрада вирішила припинити його експлуатацію з 1 січня 2006 року. Однак, незважаючи  на прийняті рішення, це питання не вирішується до сьогоднішнього дня, Львівська міська рада ігнорує  рішення Львівської обласної та Жовківської районної рад», -- зауважила Олена Шустік

Додатково народний депутата також повідомила, що вже  у п'ятницю, 20 листопада, на черговому засіданні ВР відбудеться голосування за проект створення спеціальної парламентської комісії з розслідування ситуації, що склалась довкола Грибовицького сімттєзвалища. 

На посаду голови комісії буде запропоновано кандидатуру народного депутата Володимира Пилипенка, на посаду заступника -- нардепа Петра Писарчука. 

Сьогодні на адресу Генеральної прокуратури  України також направлено звернення  Олени Шустік з проханням розслідувати можливі порушення Львівською міською  радою умов тендерних закупівель щодо рекультивації Львівського сміттєзвалища с. В.Грибовичі, які проводились у 2006-2007 роках.  

Львіський полігон  твердих побутових відходів було створено ще в 1957 році, між селами Малі Грибовичі, Великі Грибовичі та Збиранка. Безпосередня близькість сміттєзвалища до Львова стала відчутною загрозою екології міста. Коли було зведено Грибовицьке звалище, селянам обіцяли, що експлуатуватимуть його не довше, аніж 10 років. Сьогодні, за оцінками експертів, тіло смітника важить 8 400 000 тон, займає 33 гектари площі, а його висота досягає 60 метрів. Щороку сюди завозять близько мільйона тонн твердих побутових відходів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео