§ TURTLE NEWS: [WASTE] Тернопіль знову чекає "сміттєва блокада"

Жителі села Миролюбівка, де планували зробити тимчасовий полігон складування сміття, мають намір перекрити дорогу сміттєвозам уже на початку наступного тижня. Жителі Малашівців також планують акції протесту

Тернопіль може знову залишитися без сміттєзвалища вже наступного тижня.
Жителі Малашівців і Миролюбівки б'ють на сполох. Уже 17 листопада вони планують перекрити дорогу та не даватимуть вивозити сміття із Тернополя на їхню територію. Жителі Малашівців Зборівського району кажуть, що зняли блокаду дороги тільки до 16 листопада. А жителі Миролюбівки виступають проти тимчасового складування відходів і проти побудови на території села сортувальної лінії та заводу. 

 Слухання були незаконними
Незаконними були громадські слухання, на яких обговорювали розміщення тимчасового сміттєзвалища, заявив голова  Тернопільської районної ради Василь Дідух на прес-конференції 11 листопада.
На слуханнях, які провели 10 листопада у сесійній залі облради, не було жодного представника Миролюбівки, на території якої планують розмістити новий полігон для відходів.
Ці землі є меліоративними, тобто такими, на яких вирощують сільськогосподарські культури, - каже голова районної ради Василь Дідух. - Вартість цієї землі – 375 тис. грн. Ділянка – у задовільному стані. Рішення про списання цієї землі Миролюбівська сільська рада не приймала.
Цю ділянку землі не можна виділяти під сміттєзвалище, каже він. Адже, згідно з законом, такий полігон має бути на відстані не менше 200 метрів від автошляхів, сільськогосподарських угідь і 50 метрів від лісу.
Ця ділянка землі - за один метр від лісу та 400 метрів від житла людей, - каже пан Дідух. - На цій території не провели весь комплекс досліджень, які передбачені законодавством.
Депутати Тернопільської райради направили звернення до президента Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, генпрокурора Олександра Медведька та голови облради Олексія Кайди. Вони обурені діями керівництва облдержадміністрації та просять дати оцінку незаконним діям чиновників.
- Взагалі громадські слухання були призначенні на 30 жовтня у приміщенні клубу села Лучки Тернопільського району, - каже голова районної ради. - Але їх скасували через оголошення карантину.
Ще одним незаконним фактом цих слухань він називає те, що їх таки провели під час карантину, коли заборонено проводити масові збори.
Слухання мають проводити на території населеного пункту, аби жителі мали право висловити свою думку без перешкод, - каже пан Дідух.- Відтак це ще раз підкреслює, що ці слухання провели, аби прозвітувати у вищі органи: мовляв, роботу провели.
На територію Миролюбівки вже вивезли тонну сміття. Постійно вивозити туди відходи планують із 17 листопада.
Жителі навколишніх сіл уже почали чергування біля цієї території, щоб не допустити вивезення відходів, - розповідає Василь Дідух. - Вони категорично проти розміщення там полігону. 

 
Експертизу не проводили
На території Миролюбівки ще не проводили жодних експертиз. Відтак - чи придатне це місце для складування відходів із точки зору екологів – ніхто говорити не береться.
Ми ще не отримали повної документації щодо земельної ділянки поблизу Миролюбівки, - каже начальник державного управління охорони навколишнього середовища Олег Миколенко. – Тому невідомо - чи придатна ця земля для складування.
Якщо це меліоративні землі, їх не можна використовувати під забудову сміттєпереробного заводу та під полігон для відходів, запевняють екологи.
На цих землях ніхто ще не проводив жодних експертиз, - каже пан Миколенко. - Якщо всі документи будуть в порядку, то на експертизу також потрібен час. Це може зайняти багато місяців, близько півроку або ж рік. 

 
Жителі Малашівців не хочуть заводу
Депутати Зборівської райради запропонували будувати сміттєсортувальну лінію, а згодом – і сміттєпереробний завод на території Малашовецьке сміттєзвалища. Відповідне звернення прийняли на сесії, зазначає пан Дідух.
У зверненні вони просять поставити сміттєсортувальну лінію, щоб переробляти і те сміття, що зараз є на території полігону, і те, що привозитимуть надалі, - говорить голова районної ради. - А посортоване сміття нехай складують до того часу, поки не побудують сміттєпереробний завод.
Однак жителі Малашівців категорично проти побудови сортувальної лінії і тим більше складування твердих відходів.
- Жителі нашого села категорично проти сміття на цій території, - розповів "20 хвилин" член ініціативної групи Володимир Оксюта. - Із Юрієм Чижмарьом ми домовилися, що відходи на наше звалище можна вивозити лише до 16 листопада.
Коли цей термін мине, селяни знову планують перекрити дорогу. Наразі біля в'їзду на сміттєзвалище чергує людина, яка веде облік машин і обсягу ввезеного сміття.
- Губернатор нам пообіцяв, що усі відходи, які привозили протягом місяця, загорнуть землею, - каже пан Оксюта. - Кошти на це також мали виділити.
Жителі Миролюбівки планують перекривати дорогу
Незаконними вважають рішення про розміщення тимчасового полігону на території села Миролюбівка його жителі. На початку тижня вони почнуть чергувати на дорогах, щоб не допустити незаконного ввезення сміття.
Усі жителі категорично проти сміттєзвалища на території села, - каже сільський голова Миролюбівки Володимир Криницький. - Ми вже подали звернення до Президента України, прем'єр-міністра та генерального прокурора про незаконні рішення влади щодо сміттєзвалища.

http://20minut.ua/news/161991
Тернополь
Оксана ІЛЬНИЦЬКА

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео