§ TURTLE NEWS: [WASTE] Розроблений уманським пенсіонером сміттєпереробний завод збудують під Вінницею



Установка Миколи Смірнова дає майже дармовий газ і зберігає екологію
Фото: Костянтин ПАДЕЦЬКИЙ
 
Уманський винахідник пенсіонер Микола Смірнов останні кілька років присвятив вдосконаленню свого сміттєпереробного апарата. Схожий на самогонний, він перетворює сміття на бензин, газ та вугілля.
Проте досі в Умані та в області досвідом Смірнова не зацікавились, тоді як під Вінницею почали будувати першу промислову установку, розроблену ним.
Уже два місяці триває будівництво, і за кілька тижнів планується перший запуск. Микола Смірнов живе на заводі, залишивши в Умані дружину та онуків. Обіцяє повернутись після вдалого запуску.
– Я давно мріяв про таку мить, – розповідає Микола Смірнов. – Проблемами вторсировини займаюсь уже не один десяток років. Першу піролізну установку зібрали із брухту. На газу і вугіллі, який вона виробляла, навіть деякий час працювало наше РЕУ, де я був майстром. В останні роки інтерес до установки став більшим – приїздили можновладці, цокали язиками. Проте далі "цокання" справа не доходила, доки ідеєю не зацікавились вінницькі підприємці.
"Піролізна установка" – так називається "по-науковому" витвір Миколи Смірнова. Працює вона за принципом температурного розкладу. Під дією високої температури без доступу повітря гума, пластик і пакети в ній розкладаються на складові. Перші експерименти розпочалися ще у 2005 році. Зараз установка вміє "гнати" мазут, суміш бензину із дизпаливом та газ. Фахівці Київського інституту біонафтохімії впевнені, що паливо придатне для використання у техніці. За добу установка Миколи Смірнова здатна переробляти близько трьох тонн сміття. А от установка, яку створюють на заводі під Вінницею, зможе за добу переробити до 100 тонн.
Працюючи у РЕУ, Микола Смірнов бачив, як марнувались можливості отримання майже дармової енергії. Городяни викидають на сміття поламані меблі, пластикові вироби, органічні відходи.
– Усе це може гріти, – каже він. – І без шкоди для здоров'я. Ми скоро потонемо в смітті, і з ним щось потрібно робити. А так можна ще й отримати дешеву енергію. Звичайно, якщо просто спалювати, то шкода для екології буде колосальна. Але якщо сміття розкладати, ситуація міняється, причому без шкоди для екології. Невеликі установки-газогенератори можуть перетворювати сміття на газ та паливо для обігріву будинків. Для цього лише потрібно налагодити окреме збирання і сортування сміття, а ще трішки заліза – щоб зібрати установки. І все. Ми б могли набагато зменшити витрати на придбання газу за кордоном та заощаджувати гроші заради більш корисних речей – наукових досліджень, спортивних і навчальних закладів.
Підготував: Костянтин ПАДЕЦЬКИЙ
Джерело: "Прес-Центр"

Версія для друку

Газета "Прес Центр" №46 (226) від 18.11.2009 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео