§ TURTLE NEWS: [WASTE] СМІТТЄСПАЛЮВАЛЬНИЙ БУМ: Тепер вже на Львівщині збудують так званий "сміттєпереробний" завод



20 листопада в конференц-залі Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка за ініціативи групи експертів відомого економіста та політика Сергія Тігіпка відбувся круглий стіл на тему: «Охорона природного довкілля: крок до вирішення питання утилізації і переробки побутових відходів». Участь у заході взяли представники чотирьох міст – Дрогобича, Трускавця, Стебника і Борислава. Про це повідомив кореспондент ЗІКу з місця події.
Владна еліта чотирьох міст обговорила спільне для себе питання – як вирішити проблему із вивозом та утилізацією сміття. А оскільки сміттєпереробна галузь – це успішний бізнес, то мова іде про створення сприятливих умов для приходу інвестора, який має намір побудувати потужний сміттєпереробний завод для цього регіону.
Хоча про будівництво такого заводу у Дрогобичі мова йде вже давно, але реальних кроків не зроблено. Вчорашня зустріч стала початком об'єднання зусиль усіх гілок влади міст для пришвидшення цього процесу. Адже учасників поєднує спільна, надзвичайно важлива проблема для регіону, – куди подіти сміття, щоб міста Дрогобицького району не перетворилися у зону екологічного лиха. Тоді, відверто кажуть представники влади, уже ніхто не захоче їхати відпочивати у той же відомий курорт Трускавець. Як влучно висловився на «круглому столі» один із депутатів Трускавецької міської ради, екологія та чисте повітря – це головна зброя Трускавця.
Зустріч заклала початок спільному діалогу та консолідації зусиль з створення привабливого інвестиційного клімату. Від слів справа почала рухатися реальними кроками: створено ініціативну робочу групу, у яку увійшли представники депутатського корпусу міських рад чотирьох міст, котрі взяли на себе завдання внести у порядок денний своїх сесій питання про обговорення будівництва сміттєпереробного заводу, відведення для цього відповідної земельної ділянки, внесення певних коштів у бюджет для розробки інвестиційної програми, яку потім планують виставити на інвестиційний конкурс.
Під усіма цими зобов'язаннями учасники «круглого столу» підписалися у резолюції засідання і вже за три тижні попередньо заплановано зібратися знову для подальшого узгодження спільних дій.

Інвестор у Дрогобича уже є

Присутній під час обговорення проблеми заступник міського голови Дрогобича Богдан Бах повідомив, що бажання побудувати у місті потужний сміттєпереробний завод мають канадські інвестори. Вони тривалий час вивчають район та документи щодо економічного обґрунтування вкладання своїх коштів. Місто надало їм усі необхідні дані й очікує на їх остаточне рішення. Схоже, що вони справді зацікавилися таким проектом, адже, каже пан Бах, уже шість разів приїжджали у Дрогобич.
У місті уже практично вибрана земельна ділянка, на якій завод може з'явитися. А планує інвестор його побудувати за півроку – саме такий термін ним був озвучений. Богдан Бах розповів, що місто вибрало таку ділянку, де поблизу немає жодних житлових будинків, що дає змогу дотриматись усіх показників щодо санітарної зони. Але ця ділянка – у межах самого Дрогобича.
Пояснення такого вибору дуже просте. Розглядалися й ділянки на території Дрогобицього району, але якщо завод будувати там, потрібен дозвіл сільської ради, у чиєму підпорядкуванні є земля. Щоб такий дозвіл з'явився, його мають дати, щонайперше, самі мешканці на сході села. Чиновники розуміють, що такий дозвіл отримати – справа нереальна.
Щоб інвестор прийшов, його потрібно зацікавити. Богдан Бах висловив думку, що якщо інвестор прорахує економічну вигоду, то він прийде і буде будувати. Міська влада вичікує його рішення.


Ситуація із сміттям на Дрогобиччині критична

Чотирьом містам фактично уже сьогодні потрібен сміттєпереробний завод. Як розповіли учасники «круглого столу», сміттєзвалище у Трускавці уже закрите, місто вивозить сміття на полігон у Стрий. Закриття відбилося на мешканцях подвійно: з одного боку, місто втрачає чисте повітря, а відповідно і оздоровчу привабливість, а з іншого – після закриття сміттєзвалища для пересічних мешканців зросли тарифи на вивіз сміття через більші витрати на перевезення.
Аналогічна ситуація у Бориславі: Щоправда, сміттєзвалище там ще працює, але вже майже використало свій ресурс. Не втік далеко й сам Дрогобич, який також чекає на інвесторів: сміття із міста вивозиться у Броницю, але й там ресурс майже вичерпано.
Тому питання будівництва у цьому районі сміттєзвалища справді надзвичайно важливе для місцевої влади та пересічних громадян. Депутати наголошують, що якщо сучасне покоління не справиться із цим завданням, онуки потім не простять і ще довго будуть згадувати своїх недолугих предків. Тому ця проблема зовсім не є піаром чи передвиборчою технологією заробляння балів для будь-кого з кандидатів у президенти. Вирішенням цієї проблеми треба зайнятися сьогодні, аби завтра не було пізно.
Місцева влада погодилася із представниками «Економічного блоку Сергія Тігіпка», які на зустрічі наголосили, що ця проблема може бути вирішена тільки бізнесовим шляхом. Проте левова частка вирішення проблеми за місцевою владою, яка повинна згуртуватися у своїх діях та прийняти спільне для усіх рішення. Адже, як стало зрозуміло на «круглому столі», усі чотири міста обома руками «за» будівництво сміттєпереробного заводу.

Від будівництва заводу виграє і інвестор, і місто

Дрогобицька міська влада уже розглядала декілька варіантів будівництва заводу у своєму місті. Кожен із них має свої нюанси, в тому числі і грошові. Зупинилося на одному з них, який допоможе місту ще й житлово-комунальним сектором.
Заступник міського голови Богдан Бах розповів, що найпростішим і найдешевшим варіантом є те, що при переробці сміття виробленим теплом буде обігріватися один із районів міста – так звана територія кранового заводу. Користь для міста проста – це замінить дві котельні, які обігрівають цей район сьогодні.
Вартість такого проекту будівництва становить орієнтовно 20-25 мільйонів євро.
Другий варіант, який розглядався міською владою – «із сміття» вироблятиметься електроенергія, але тут постає інше питання, каже Богдан Бах – як продати її монополісту на ринку «Львівобленерго». Цей варіант зупинили через те, що вартість необхідних інвестицій для його реалізації вища, тому вирішили не відлякувати інвестора.
Богдан Бах також наголосив, що поки що проблем із вивозом сміття у Дрогобичі немає, але у районі така проблема уже є. За вирішення проблем із сміттям у районі уже взялася і Львівська обласна державна адміністрація.


Якщо завод збудують, проблема вирішиться для усіх

Чільники чотирьох рад міста спільно з депутатським корпусом називають реальні цифри, коли завод реально можуть збудувати – 2 роки. Але вже тоді і Дрогобич, і Трускавець, і Борислав, і Стебник проблем із вивозом сміття не матимуть. Виграють від цього прості мешканці, адже якщо сміття не треба буде возити, до прикладу, на Стрийський полігон, тарифи на перевезення сміття якщо й не знизяться, то і не збільшаться.
Інвестор планує побудувати завод, який із кожним днем нарощуватиме потужність спалювання сміття. Схожі заводи є у Польщі й за цими технологіями його будуватимуть у Дрогобичі. Сміття спалюватиметься при достатньо високій температурі, але викид у повітря діоксинів буде допустимим навіть за європейськими показниками.
Потужність переробки сміттєзаводу становитиме 100 тонн у добу. У самому Дрогобичі за добу назбирується тільки більше 60 тонн сміття. Влітку на заводі його планують сортувати. Взимку робити це недоцільно, бо тепла потрібно багато.
Уже тепер влада міст планує першочергово вирішити питання із встановленням контейнерів для сміття по місту. Вестимуть й роз'яснювальну роботу серед населення, яке закликатимуть самим сортувати сміття вдома. Депутати Трускавецької міської ради наголошують, що для того, аби люди пішли на ці кроки, їх потрібно чимось зацікавити. Робитимуть це грошима. До прикладу, якщо зараз за вивіз сміття платиться 33 гривні, то якщо сміття буде посортованим, людям знизять тарифи.
Міський голова Стебника слушно наголосив, що люди повинні зрозуміти, що екологія – найважливіше, що у нас є. На цьому наголошуватимуть і на громадських слуханнях, які також планують провести у всіх містах. Водночас люди дізнаються більше про доцільність і необхідність будівництва такого заводу.
Ще одне завдання, яке стоїть перед створеною робочою групою, що займатиметься цими питаннями, це розгляд можливості створення інвестиційного клімату по будівництву цеху сортування сміття. У Бориславі, до слова, усе сміття вивозить одна приватна фірма спільно із твердими побутовими відходами. Але вже найближчим часом у місті будуть розбирати тверді побутові відходи.
Чиновники запевняють, що побудова такого заводу аж ніяк не збільшить тарифи за вивіз сміття, що зараз насторожує людей. Адже збільшення будь-яких тарифів у населення природно викликає спротив. Саме тому йдеться про побудову сміттєпереробного заводу регіонального рівня, а для цього потрібна консолідація усіх чотирьох міст. Місцева влада закликає приєднатися до цього проекту і Стрий. Мовляв, інвестор побачить консолідацію, зацікавленість і прийде сюди вкладати гроші. Банально, але правда: з його розуміння, що більше сміття, то швидше будівництво окупиться й почне приносити прибуток. Експерти кажуть, що подібні проекти на таку суму повинні окуповуватися за сім років. Якщо ж термін самоокупності більший, жоден інвестор не прийде.

Разом і батька легше бити

Водночас місцева влада підготує усю документацію, замовить інвестиційний проект, підготує земельні ділянки для будівництва заводу та цеху сортувань і винесе усе на інвестиційний конкурс. Той дасть змогу залучити й інших зацікавлених, адже ні для кого не секрет, що у світі переробка сміття – один з найприбутковіших видів бізнесу. Тому у меріях є й проекти рекультивації існуючих сміттєзвалищ, які теж чекають свого часу.
Депутати Рад запевняють, що провалити такий проект ніхто собі не дозволить, тому й упевнені, що гуртом справляться із поставленими завданнями. Особистих амбіцій тут немає, а лихо людей справді об'єднує.
Олег Довганик,
Західна інформаційна корпорація 
http://zik.com.ua/ua/news/2009/11/23/205633 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео