Досвід Чернігівщини: доходи від збору сміття

Кількість сміття в Україні переросла у проблему величезних масштабів. Звалище біля Голосіївського лісу вже сягнуло висоти 9-поверхового будинку, а на Крюківщині безліч птахів створює аварійну загрозу для літаків, на львівському звалищі загинули люди.

Фото: ecotown.com.ua
Сміттєзвалища перетворилися на бомбу сповільненої дії, яка веде до екологічної катастрофи. Ми викидаємо все підряд, і це дійсно призводить до звалищ. А в Швеції, де дбайливо ставляться до екології, сміття розділяють для подальшої переробки та отримання електроенергії.
У сортуванні відходів в Україні теж є спроби, і вони приносять реальні плоди.
У місті Мена Чернігівської області директор КП «Менарайкомунпослуга» Валерій Квашук, оскільки на сортування відходів кошти в бюджет міста не було закладено, вирішив виправити ситуацію силами свого підприємства.

Фото: ecotown.com.ua
«Спочатку купили прес і причіп, почали збирати сміття по місту, заохочувати людей. Встановили контейнери для роздільного збору сміття по всьому місту, зараз їх уже близько 20. Вони приносять відчутну користь: місто стало набагато чистішим. Люди вже не викидають макулатуру або пластик на звалище, а складають в спеціальні контейнери або збирають і приносять нам. І вони копійку заробляють, і місто стає чистішим», — розповів Валерій Квашук в інтерв'ю. Валерій планує організувати установку контейнерів для роздільного збору відходів по всьому району.
Пункт приймання вторсировини організували в орендованому приміщенні столярного цеху. За місяць сюди приносять близько тонни макулатури, 500 кг поліетилену і 500 кг ПЕТ-пляшок. Макулатуру і пластик підприємство відправляє до Чернігова для переробки. Зараз тут працює директор, двоє сортувальників та пресувальник.
Валерій їздить селами і роз'яснює, якої шкоди завдає екології викинуте або спалене сміття, і в пункт приймання стали привозити відходи з інших районів. Згодом підприємство буде розширюватись.
Це не єдиний приклад, коли люди заробляють збором відходів і допомагають зробити чистішим простір навколо нас.
У Києві працює мобільний пункт зі збору вторинної сировини. На онлайн-мапі України можна подивитися, куди у великих містах можна здати відходи за гроші.
 
http://www.epochtimes.com.ua/korysni-porady/dosvid-chernigivshchyny-dohody-vid-zboru-smittya-122802

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео